Hlavní obsah

Mladí čeští lékaři kvůli nevolnickým smlouvám odcházejí hromadně do ciziny

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sobotní článek Práva Mladí lékaři jsou nuceni podepisovat „nevolnické smlouvy“ reagovala řada čerstvých absolventů medicíny. Kvůli nevýhodným podmínkám plánují opustit Česko a léčit v zahraničí, nejčastěji v Německu či Británii.

Článek

Česká lékařská komora přitom již delší dobu upozorňuje na palčivý problém, že za hranice odchází až čtvrtina absolventů medicíny.

„Proč máme zaměstnávat Ukrajince a z našich daní platit přípravu odborníků Němcům? Nebylo by rozumnější dát českým absolventům takové podmínky, aby zůstávali doma?“ ptá se Petr Vysloužil z Uherského Hradiště na serveru Novinky.cz, kde se k článku rozpoutala nebývale početná diskuse. [celá zpráva]

Mimopražští lékaři potvrzují, že jsou po nástupu do prvního zaměstnání nuceni se nemocnicím upsat na dobu pěti let po složení atestace. Odejdou-li na jiná místa, nehrozí jim finanční sankce jen 150 tisíc korun, ale často prý mnohonásobně vyšší.

Vracet půl miliónu?

„Sankce za předčasné ukončení pracovního poměru se liší. Pro kožní je to 150 tisíc, ale jako chirurg mám v kvalifikační smlouvě, že odejdu-li předčasně, budu vracet půl miliónu. Z 16 tisíc hrubého se špatně cokoli navrací či šetří,“ napsal Právu mladý lékař, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Když v nemocnici smlouvu nepodepíše, musí si kurzy vedoucí k atestaci hradit sám. „Už mám zajištěno místo v Británii,“ doplnil.

Jiná absolventka považuje kvalifikační smlouvy též „za diskriminační“, ale jsou podle ní jen špičkou ledovce.

„Problém je v platech. Lékaři se po atestaci mzda zvedne o tisíc korun, bez služeb se tak dostane s bídou na 20 tisíc měsíčně hrubého. Bude-li pilně pracovat, řekněme 7–8krát v měsíci, nebude spát ve vlastní posteli a v práci stráví 32 hodin v kuse, někdy i víc, až pak se dostane na ‚pěkných‘ 30 až 35 tisíc korun měsíčně,“ posteskla si.

Prý také uvažuje o odchodu do Velké Británie.

„V Británii všude stejné podmínky“

Sankce v sobotu kritizovali i čeští lékaři, kteří už zvedli kotvy. „Jsem chirurg, 10 let v ČR, 3 roky v Británii. Myslím, že mohu srovnávat. České zdravotnictví lékaře opravdu vykořisťuje,“ napsal na Novinkách.cz Bohdan Šmajer z města Abergavenny.

V Británii mají podle Šmajera všechny nemocnice stejné podmínky na vzdělávání. „Během 3 let 30 dní studijního volna. Jede-li na kurz, aby se zdokonalil třeba v laparoskopické operaci, nemocnice mu platí náklady, kurzovné, cestovné, hotel. A je to tak všude. Tedy když přejde do jiné nemocnice, nikoho to nebolí, protože zase někdo jiný předtím investoval do jiného odborníka, kterého přijmou,“ dodal.

Lékaři též zmiňují, že po 6 letech školy, kdy nastoupí do práce, už nejsou studenti, protože se na ně nevztahují žádné výhody ani slevy. „Ale doktoři schopní pracovat samostatně taky nejsou. A pokud se nabídne lepší plat anebo se prostě vdáte a odstěhujete, nevidím důvod, proč nemít možnost odejít,“ míní Erika Temerová z Prahy.

Odejít chce každý

Kvalifikační smlouvy hrozící sankcemi totiž vyžadují téměř všechny mimopražské nemocnice na rozdíl od velkých pražských. I podle sdružení Mladých lékařů, kteří se včera sešli v Praze na ustavujícím sjezdu, jsou potíže začínajících doktorů palčivé tak, že uvažují o odchodu.

„Když se zeptáte mladých lékařů, nenajdete člověka, který by o odchodu do zahraničí přinejmenším neuvažoval,“ říká předseda iniciativy Tomáš Kocourek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám