Hlavní obsah

Kominíci nestíhají, objednávky mají i na měsíc dopředu

Novinky, Tomáš Holý

Čeští kominíci mají se začátkem topné sezóny napilno. Na revizi komínu si některé domácnosti musí počkat i několik týdnů, někteří kominíci totiž nezvládají nápor zakázek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Nedá se to stíhat. Lidé zapomínají. Revize komínů by se měla dělat po topné sezóně, ale ne před ní," řekl Novinkám kominík Miroslav Javůrek z Třebohostic z okresu Praha-východ.

Podle něj je obdobná situace každý rok. Čekací lhůty má Javůrek nyní tři neděle až měsíc a půl. Výjimkou nejsou ani případy, kdy kominík musí objednávky odmítat.

Kolik stojí služby kominíka? Například Javůrek si účtuje za revizi komínu 600 až 1800 korun. Cena se odvíjí od toho, jak daleko musí kominík za prací dojíždět. Uvedené cenové rozpětí je včetně čištění komínu.

O práci nemají kominíci nouzi

"Černí muži" sice nepatří mezi řemeslníky, po kterých by se lidé často sháněli. Uživit se by však neměl být pro začínající kominíky problém. Javůrek potvrdil, že práci má po celý rok, nejvíc však právě na podzim.

V tuzemsku je podle odhadů Společenstva kominíků ČR zhruba 1500 až 1800 kominíků. Řemeslo si dokonce uchovalo i jeden učební obor v republice. Vyučuje se na Střední odborné škole stavební a zahradnické na pražském Jarově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám