Hlavní obsah

Největší americké banky hlásí obrat, zmnohonásobily zisk

New York
Aktualizováno

Přední americké banky po miliardových ztrátách hlásí návrat k zisku. Tři přední finanční domy během třetího čtvrtletí letošního roku zlepšily své hospodaření o stovky procent.

Článek

Kdysi největší americká finanční skupina Citigroup se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku. Ten činil 101 miliónů dolarů (asi 1,76 miliardy Kč) a znamená zásadní obrat v hospodaření ústavu. O rok dříve měla banka ztrátu 2,82 miliardy USD. Pokud se ale vezmou v úvahu výdaje na restrukturalizaci, banka je stále ve ztrátě.

Navíc ve čtvrtek oznámily výsledky hospodaření i banka Goldman Sachs. Ta vykázala ve třetím čtvrtletí čistý zisk 3,19 miliardy dolarů (asi 55,5 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst asi o 277 procent. Zisk na akcii vzrostl na 5,25 z 1,81 USD před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem na akcii 4,20 USD.

Ve středu se s výsledky pochlubila JPMorgan Chase & Co. Ta vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 3,6 miliardy dolarů (asi 62,8 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni nárůst o 583 procent.

Loni touto dobou byly všechny finanční domy zasaženy finanční krizí. Americká vláda kvůli tomu musela zasáhnout. Po sérii bankrotů a zestátnění američtí zákonodárci schválili podporu tamního systému ve výši 700 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám