Hlavní obsah

Obama varoval Wall Street, že další excesy už vláda zachraňovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Barack Obama řekl, že zaznamenal nové příznaky příliš rizikového chování, které před rokem téměř způsobily pád světového finančního systému. Prezident proto varoval obchodníky na Wall Street, aby nepočítali s tím, že vláda bude jejich banky znovu zachraňovat. Obama to řekl v pondělním projevu, v němž volal po nutnosti další regulace finančního sektoru.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při svém projevu na Wall Street v New Yorku

Článek

V pozorně sledovaném projevu, který z finančního centra v New Yorku přenášela většina významných televizních stanic, Obama také řekl, že podle jeho názoru se americký finanční systém stabilizoval.

Prezident ale znovu vyzval Kongres, aby schválil větší regulaci finančního sektoru. Nelze prý tolerovat, aby reakce na prudké zhoršení situace byla jen postupná, tak jak se to stalo před rokem.

Obama hovořil u příležitosti prvního výročí pádu americké investiční banky Lehman Brothers, což byl podle většiny analytiků zásadní zlom v tehdejším vývoji krize. Ta se ze dne na den prudce zhoršila, zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu uvrhl řadu zemí do hospodářské recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám