Hlavní obsah

Krize nás stále drtí a ještě bude, smazal možný optimismus šéf měnového fondu

Novinky, toh

Světu nadále vládne ekonomická krize a zatím se na tom nic nemění. Jednotlivé země musí dělat mnohem více k regulaci finančních trhů, vzkázal šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Varoval tak před přílišným optimismem, který mohly vyvolat některé dobré zprávy z předešlých dní.

Článek

„Globální ekonomická krize bude pokračovat, i když Německo a Francie má pozitivní zprávy o zlepšení ekonomiky za druhé čtvrtletí,“ uvedl Kahn pro list Spiegel. Narážel tím na údaje, které před několika dny hovořily o tom, že Německo a Francie těsně unikly ve druhém čtvrtletí z recese. [celá zpráva]

Kahn by si prý přál vidět mnohem více regulace pro finanční trhy. „Je pravda, že zatím nebylo dost věcí uděláno. Doufám, že summit G20 v Pittsburghu přinese něco nového,“ řekl. Od summitu, který se uskuteční v druhé polovině září, se očekává, že přinese opatření, která by zamezila opakování se finanční krize.

Tu způsobila zejména realitní bublina na trhu ve Spojených státech, kde raketově rostly ceny nemovitostí, zároveň byly hypotéky poskytovány lidem, kteří za normálních okolností nemají dostatečné příjmy na koupi domu. Poté, co velké množství lidí přišlo o svůj majetek kvůli dluhům a cena nemovitostí spadla, celý bankovní sektor zkolaboval. Problémy v USA měly rychlou odezvu po celém světě.

„Bez nových pravidel se vrátí staré pořádky, upozornil,“ Kahn. Dodal, že vlády musí mít v záloze připraveny stimulační balíčky, které by podpořily růst ekonomik. Navíc je prý nebezpečné si myslet, že krize se již chýlí ke svému konci.

Reklama

Výběr článků

Načítám