Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro domácnosti: elektřina zlevní o 6,5 procenta

Právo, Martin Procházka
Aktualizováno

Po zlevnění plynu od letošního října čeká domácnosti od ledna další příjemná zpráva. Lidé ušetří i za elektřinu. Podle odborníků by se cena pro domácnosti měla příští rok snížit v průměru o 6,5 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Domácnosti, které elektřinu používají ke svícení a provozu běžných elektrospotřebičů, tak měsíčně ušetří v průměru kolem sedmdesáti korun. Úspora lidí, kteří elektřinu používají navíc i k vaření, bude ještě daleko vyšší. Nejvíce ušetří ti, kdo využívají elektřinu k topení.

Snížení stejné i u nefixované ceny

Zlevnění elektřiny bude přibližně stejné pro ty, kteří si zafixovali cenu pro příští rok, i u těch, kteří se pro fixaci nerozhodli.

„Při pohledu na ceny na pražské energetické burze to zatím vypadá na zlevnění silové elektřiny o 14 až 15 procent. Zdražení lze naopak očekávat u regulované složky ceny elektřiny, platby za tuto složku porostou do výše dvou procent,“ řekl Právu analytik Atlantik FT Petr Novák.

Silová elektřina a regulovaná složka se na celkové ceně podílí každá přibližně z poloviny. Při zlevnění silové elektřiny o 15 procent a zdražení regulované složky, o němž rozhoduje Energetický regulační úřad, asi o dvě procenta, by konečná cena pro domácnosti klesla přibližně o 6,5 procenta. Zdražení regulované složky je podle Nováka způsobeno nižšími odběry elektřiny.

Výrazné změny už podle Nováka nelze očekávat, protože obchodníci vycházejí při tvorbě cen pro příští rok z údajů Pražské energetické burzy za prvních devět měsíců. „Srpen už máme za sebou, v září by ceny měly jít ještě níže, pod 50 eur za megawatthodinu,“ dodal analytik.

Velcí dodavatelé zatím mlčí

Dodavatelé elektřiny, kteří ceny pro příští rok oznámí koncem listopadu, zatím konkrétní čísla říci nechtějí. „E.ON od 1. ledna 2010 očekává každopádně pokles,“ řekl Právu mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

„Podle vývoje cen elektřiny na burze a podle našich průběžných nákupů elektřiny, které zveřejňujeme na webových stránkách, včetně cen, je zřejmé, že cena elektřiny pro příští rok klesne, ale jelikož zákazníky především zajímá celkové cena, tedy včetně regulovaných poplatků za distribuci, je předčasné říkat, o kolik procent ceny přesně klesnou,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle Lukáše Pokrupy, obchodního ředitele společnosti Centropol Energy, je možné očekávat ještě vyšší zlevnění než předpokládají analytici. „Prostor pro pokles ceny pro rok 2010 je do devíti procent,“ sdělil Právu Pokrupa.

Reklama

Související témata:

Související články

ČEZ v pololetí vydělal opět více než loni

Elektrárenská skupina ČEZ v pololetí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 11 procent na 32 miliard korun. Firma to oznámila před čtvrteční tiskovou...

Výběr článků

Načítám