Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste více, než se předpokládalo

– Hongkong • Aktualizováno

Česká ekonomika by v příštím roce mohla stoupnout o 0,3 až 0,5 procenta. Uvedl to v neděli podle internetových stránek agentury Bloomberg český premiér Jan Fischer. Podle červencové prognózy ministerstva financí letos česká ekonomika klesne o 4,3 procenta, zatímco v příštím roce stoupne o 0,3 procenta.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

"Pro příští rok máme predikci malého růstu kolem půl procenta a v následujících letech uvidíme světlo na konci tunelu," řekl Fischer podle listu The Wall Street Journal a dodal, že "není pesimistický" ohledně ekonomických výhledů České republiky. Podle něj byl se příští rok mohl růst pohybovat mezi 0,3 až 0,5 procenta.

Česká ekonomika je podle Fischera relativně odolná vůči světové hospodářské recesi. "Česká republika je ve srovnání s ostatními státy v regionu zemí, která má zdravý bankovní a finanční sektor bez toxických aktiv," řekl podle agentury premiér. Dodal, že si je jistý oživením investiční aktivity v příštích měsících.

Premiér chce krátit i povinné výdaje

Podle The Wall Street Journal Fischer také uvedl, že pevně věří, že vláda je schopna schválit včas rozpočet pro příští rok navzdory současné politické krizi."Pevně věřím, že projde."

Pro Český rozhlas v Hongkongu řekl, že úřednická vláda je odhodlaná k rozpočtovým škrtům i přes odpor některých politických stran. Fischer by nadále chtěl krátit i povinné výdaje, jako jsou důchody nebo sociální dávky. Kabinet předloží poslancům konkrétní úsporná opatření v podobě změn zákonů.

Ministr financí Eduard Janota chce udržet deficit ve výši 160 miliard korun, hrozí ale že může stoupnout na 230.

Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,9 procenta. To představuje největší čtvrtletní meziroční propad hrubého domácího produktu v novodobé historii České republiky. Oproti předchozímu čtvrtletí naopak HDP vzrostl o 0,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám