Hlavní obsah

Janota varuje: hrozí nám schodek 256 miliard, skončíme jako Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Deficit státního rozpočtu na rok 2010 může dosáhnout sedmi procent hrubého domácího produktu, tedy zhruba 256 miliard korun. Stalo by se tak v případě, že se nepodaří prosadit změny v zákonech, které vládě navrhne ministerstvo financí, řekl v sobotu Rádiu Česko ministr Eduard Janota.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota.

Článek

"Je třeba přijmout zásadní legislativní opatření, která umožní snížit na jedné straně výdaje rozpočtu, a to velmi výrazně, a na druhé straně i zvýšit příjmy rozpočtu, protože bez změn obou stran rozpočtové bilance se ta situace zásadně nedá řešit," řekl Rádiu Česko Janota. 

Na konci července byl odhad bez zásahu ministerstva přes 200 miliard korun, plán přitom je 166 miliard korun. Hrozící deficit ve výši 256 miliard korun označil Janota za "velmi špatné číslo na úrovni ekonomiky Maďarska".

Janota připravuje úspornou verzi rozpočtu

Na přípravě variant rozpočtu se Janota v závěru července dohodl s premiérem Janem Fischerem. Oficiální návrh rozpočtu na příští rok bude vycházet z reálných předpokladů a možností a bude zcela určitě přesahovat schodek 200 miliard korun. Janota ale chce i druhou variantu rozpočtu, v níž počítá s legislativními změnami.

"Pokud by změny na příjmové a zejména výdajové straně schválila Poslanecká sněmovna a Senát, deficit rozpočtu by se dal srazit na rozumnou míru, někde okolo pěti procent deficitu veřejných rozpočtů HDP. Pakliže bychom pasivně přijímali stávající stav, tak se pohybujeme někde až v úrovni sedmi procent. A to je velmi špatné číslo, a s tím se něco musí dělat," upřesnil Janota.

Uvažuje se o zvýšení daně z nemovitosti nebo spotřební daně

Ministr navrhuje úspory prakticky ve všech kapitolách mandatorních výdajů, které tvoří 80 procent státního rozpočtu: "To teď nechci avizovat dopředu. Ale týká se to celé škály mandatorních výdajů," uvedl.

Ministerstvo uvažuje o odkladu daňového zvýhodnění podniků z 20 na 19 procent a o zvýšení stropu pro pojistné na sociální zabezpečení ze čtyřnásobku na šestinásobek, což znamená, že stát navíc získá řádově jednotky miliard korun.

"Jsou tam i jiné možnosti zvýšení daňových příjmů, ať už se to týká daně z nemovitosti, nebo jsou tam propočteny úvahy, co by se stalo, kdyby se zvedla spotřební daň," uvedl Janota.

Podle něj ale prosadit takové návrhy půjde před podzimními sněmovními volbami jen obtížně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám