Hlavní obsah

Vědci zjistili, jak "těžit" naftu z drůbeže

Novinky, Pavel Stöckl

Cenový ropný šok v minulém roce podnítil řadu výzkumů směřujících k nahrazení ropy, nebo k produkci z alternativního zdroje, než je těžba z ropných vrtů hluboko pod zemí. Vědci v Nevadě našli jiný zdroj bionafty - drůbeží odřezky.

Článek

Jen ve Spojených státech se podle studie zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry vyprodukuje pět miliónů tun tohoto odpadu, který zahrnuje drůbeží (hlavně kuřecí) kůži, krev, vnitřnosti a peří. V současnosti se tento odpad chrlený potravinářským průmyslem používá jako krmivo pro zvířata nebo jako hnojivo.

Nicméně podle vědců tento odpad obsahuje 12 procent tuku a také potenciál stát se vhodnou surovinou pro výrobu bionafty. Recept, který vědci laboratorně vyzkoušeli, zahrnuje využití kuřecího odpadu s horkou vodou. V následném procesu se extrakcí získává palivo.

Vědci odhadují, že při zpracování dostupného drůbežího odpadu by se dalo takto vyprodukovat jen ve Spojených státech 152 miliónů galonů (575 miliónů litrů) bionafty. Celosvětově by se pak dalo vyrobit přes dvě miliardy litrů paliva. Drůbež by samozřejmě nepokryla celosvětovou spotřebu ropy. Podle OPEC se denně vytěží 84 miliónů barelů ropy.

Chovatelé ani pěstitelé se přitom nemusí bát, že by přišli o zdroj krmiva respektive hnojiv. Naopak - tuku zbavený drůbeží odpad údajně poskytne v obou případech kvalitnější produkty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám