Hlavní obsah

Zemědělci blokovali české dálnice a silnice

Právo, Novinky, Miroslav Homola, Ivan Blažek, Jana Pechová, Tomáš Holý, René Chvalina
Aktualizováno

Zemědělci v pondělí dopoledne blokovali zhruba dvě desítky silnic a dálnic v Česku. Chtěli tak protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka. Protesty probíhaly v sedmi krajích. Podle prezidenta Agrární komory (AK) Jana Veleby bylo v celé ČR do protestů zapojeno na 1700 kusů zemědělské techniky. Plánované protesty se nelíbily dokonce jednomu z novinářů, který Velebovi vyhrožoval.

Článek

Demonstrace začala v devět hodin, například u Brna se již půl hodiny před začátkem připravily desítky zemědělců. Kolem půl jedenácté protesty na některých místech skončily, oficiálně pak v 11 hodin po celé ČR.

Traktory, kombajny, ale i nákladní auta a více než stovka osobních aut přijely na křížení dálnic D1 a D2 u Brna. Celkem byly v Brně na třech místech, například u nadjezdu dálnice u obchodního centra Olympia. Zemědělci měly na svých strojích vždy vylepenou ceduli s nápisem protest.

"V celé republice je do protestů zapojeno na 1700 strojů. Ovšem tento počet neustále přibývá, protože přijíždějí další stroje," řekl Právu Veleba, který se účastní akce v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Zemědělci blokují dálnici kvůli cenám mléka. ZDROJ: Patrik Biskup, Právo

Farmáři protestovali i na sjezdech z D1 směrem na Jihlavu, Velký Beranov a Humpolec na Vysočině. Zde byly dvě kolony, každá v jednom směru. Aby se řidiči dostali z dálnice, dopravu na sjezdu řídila policie. Situaci v regionu monitoroval také vrtulník.

Zemědělci byli také poblíž Plzně, na silnici E55 v jižních Čechách či na komunikacích v Olomouckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

FOTO: ČTK

Na Plzeňsku blokovali farmáři zhruba 40 kamióny a osobními auty dvoukilometrovou trasu z Plzně do Chotíkova, která je součástí tahu na Karlovy Vary. Zemědělci úsek pomalu projížděli, vydrželi zde do půl jedenácté. V obou směrech byla kilometrová kolona. Připraveny byly i transparenty, například "Za české zemědělství a také za vás či Podpořte nás, my podpoříme vás".

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Po celé republice dohlíželi na demonstranty policisté. Lidé uvízlí v kolonách však nešetřili kritikou na zemědělce. "Je to úplně praštěný, až se tady někdo zabije, tak to budete mít na svědomí," řekl na stranu zemědělců jeden řidič z Plzeňska.

Kolem 50 traktorů a dalších zemědělských vozidel vyjelo také na silnice na Rychnovsku a Náchodsku. Podle policie kolony farmářů dopravu výrazně nezkomplikovaly.

Na Pardubicku se řidiči vztekali

S komplikacemi v dopravě v souvislosti s protesty zemědělců se setkali také řidiči v Pardubickém kraji. Na nejfrekventovanější tahu v kraji na silnici I/35 ve směru na Moravskou Třebovou vyrazila v pondělí po deváté hodině kolona čtyřiceti zemědělských strojů, která byla navíc doplněná osobními automobily se zemědělci.

„Zemědělci se svojí technikou dnes pomalou jízdou blokovali úsek v délce zhruba pěti kilometrů, a to od kruhového objezdu v Moravské Třebové směrem k Hřebečskému tunelu na Svitavsku a zpět,“ uvedla Právu mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.

Napětí u netrpělivých řidičů se stupňovalo každou minutu protestu a brzy se projevila i značná agresivita některých z nich. Na stroje zemědělců dokonce začaly létat i potraviny běsnících řidičů z čekajících kamionů.

„Nakopal bych je někam. To je přeci šílenství zablokovat nejfrekventovanější silnici vedoucí na Moravu. Mám velkou chuť ty traktory kamiónem vytlačit na pole kam patří,“ neskrýval své rozčílení řidič z Olomouce.

„Nechápu co se všichni diví, stav zemědělství je neudržitelný a my už tady bojujeme o holé přežití. Navíc jsme celou akci dopředu avizovali,“ kontroval soukromý zemědělec ze Svitavska, který si nepřál být jmenován.

Přestože policisté celou situaci monitorovali a dopravu v rámci možností usměrňovali, zemědělci s rostoucím napětím zkrátili svůj protest o hodinu, než bylo původně plánováno.

Agrárníkům se nelíbí ceny mléka

Cena mléka se v Česku pohybuje kolem šesti korun za litr, před rokem to bylo přes devět korun. Letos tak zemědělci za mléko utrží o 4,5 miliardy méně než loni. Podle agrárníků by navíc letos v zemědělství a navazujících oborech mohlo ze 40 000 zaměstnanců až 2000 lidí přijít o práci.

Prezidentovi Agrární komory vyhrožoval novinář

Jan Veleba, prezident Agrární komory, v pondělí po skončení protestů také oznámil, že mu vyhrožoval jeden novinář, kterého Veleba zná. "Dostal jsem v neděli e-mail, který byl přeposlán přes jednu osobu," řekl Novinkám Veleba.

Ve zprávě stálo, že pokud se blokáda silnic a dálnic dotkne adresáta e-mailu nebo jeho rodiny, důsledky prý ponese právě Veleba a jeho rodina. Prezident AK se však vzhledem k hladkému průběhu demonstrace výhružky neobává, e-mail dokonce ani neoznamoval na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám