Hlavní obsah

Dálniční známky skončí, v autech budou čipy, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý odsouhlasili zavedení takzvaných elektronických vinět. Ty mají od roku 2011 nahradit dosavadní dálniční známky. Viněty budou obsahovat čip, jehož pomocí budou auta kontrolovat mýtné brány, a budou přenositelné. Sněmovna také odhlasovala rozšíření mýtného i na vozy nad 3,5 tuny už od příštího roku. Zatím platí mýtné vozidla nad 12 tun. Platit se bude nejen podle počtu náprav, ale třeba i podle ročního období nebo denní doby.

Článek

Nově také dojde ke změně sedmidenních dálničních známek na desetidenní.

Viněty, přesněji řečeno krabičky o velikosti tři krát pět centimetrů, by se měly umisťovat za přední sklo. Jejich dodavatelem bude firma Kapsch, která v Česku provozuje systém výběru mýtného. Viněty se budou dobíjet na benzínkách. 

Kritikové vinět tvrdí, že na dálnicích bude možné přesně zmapovat pohyb vozidla. Podle ministerstva však viněty budou anonymní a poslouží pouze k mapování intenzity dopravy, nikoliv postihování řidičů za přestupky.

Vozidla nad 3,5 tuny mají platit mýtné už od příštího roku

Poslanci v rámci novely schválili rozšířit vybírání mýtného i na auta od 3,5 tuny. Na českých dálnicích platí zatím vozidla nad 12 tun.

Zatímco sněmovní hospodářský výbor navrhoval rozšíření mýtného až od roku 2011, poslanec ODS a předseda tohoto výboru Oldřich Vojíř požadoval jeho zavedení již od příštího roku. Sněmovna se s tímto návrhem ztotožnila.

Sněmovna přijala i návrh zavést do zákona kontrolní vážení kamiónů. Měla by je převažovat policie nebo celníci.

Mýtné se v ČR platí od ledna roku 2007 na dálnicích, rychlostních silnicích a malé části silnic první třídy. Mýtná povinnost se zatím vztahuje pouze na kamióny o hmotnosti 12 tun a těžší. Průměrná sazba je čtyři koruny na kilometr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám