Hlavní obsah

V Británii jezdí autobus na přepálený tuk z fast foodů

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bristol

Jihoanglické město Bristol začal brázdil jeden autobus MHD, který jako palivo používá tuk, v němž se smažily hranolky a jiné pochutiny. Testovací jízda bude trvat půl roku, pak dopravní společnost First rozhodne, zda má smysl projekt rozšířit.

Článek

Palivo autobus, který je pojmenován Chipper, získává z místních fast foodů. Dopravce upozornil, že "přispívají" i kantýny, které on sám provozuje na nádražích. "Materiál" dodává i podnik z areálu místního fotbalového klubu.

Dopravce pasažéry v autobuse vyzývá, aby dodali svůj vlastní tuk, který by jinak skončil v odpadu.

Vozidlo už v roce 1998 vyvinul Dennis Dart. Vymyslel, jak by se dal odpadní tuk přeměnit na biopalivo. Dělá to místní recyklační podnik. Právě do něj mohou lidé použitý olej nosit.

Firma vozidlo testuje, pokud se ukáže, že produkuje méně zplodin než klasické palivo, využije ho ve více autobusech. Nevýhodou je to, že části motoru, které jinak vydrží po celou dobu provozu autobusu, se s novým palivem musí měnit každých 240 tisíc kilometrů. Náklady se vynaloží samozřejmě i na recyklaci oleje. Kromě zplodin tak bude firma samozřejmě posuzovat i ekonomickou výhodnost provozu.

Společnost First zajišťuje městskou a meziměstskou dopravu ve většině území Anglie a Skotska. Provozuje na několika místech i vlakové spoje. Významným dopravcem je především v jihoanglických hrabstvích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám