Hlavní obsah

OKD základní platy zaměstnanců snižovat nebude

Právo, Anna Bortlíčková
Aktualizováno

Těžební společnost OKD nesníží základní platy svým zaměstnancům, jak původně navrhovalo vedení firmy. Kvůli dopadům hospodářské krize sníží počet pracovníků dodavatelských firem. Právu to řekl předseda Sdružení hornických odborů Miroslav Syrový ve čtvrtek poté, co v OKD skončilo kolektivní vyjednávání. Týž den zástupci vedení a odborů podepsali mzdový dodatek kolektivní smlouvy.

Foto: Reuters

Článek

„Dohoda je kompromisem,“ komentoval odborový předák výsledek vyjednávání s tím, že firma hromadně propouštět nebude. „Mzdový dodatek zajistí zachování mzdových tarifů na úrovni loňského roku a zamezí hromadnému propouštění zaměstnanců,“ uvedl rovněž mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Původně vedení firmy navrhovalo snížit základní mzdy o 5,5 procenta a zrušit přídavky na dovolenou a Vánoce, což by znamenalo pokles příjmů zaměstnanců o zhruba 16 procent.

„Zaměstnavatel od svého původního návrhu na snížení základních platů ustoupil, my jsme ustoupili v tom, že se pro letošní rok pozastavují bonusy zaměstnancům ve formě poukázek na sport a další služby. Souhlasili jsme také s pozastavením platů na dovolenou s tím, že částečně nebo i zcela by mohly být vyplaceny ke konci roku, pokud firma dosáhne dobrého hospodářského výsledku,“ řekl a dodal, že podle situace pak budou vedení a odbory před koncem roku jednat o platech na Vánoce.

S celosvětovou ekonomickou krizí, jak sdělil Sobol, se chce firma vyrovnat díky dalším úsporám v provozní oblasti, zároveň omezí zakázky pro externí firmy, které pro OKD zajišťují část těžby uhlí. OKD má nyní přibližně 15 tisíc zaměstnanců, další více než 3 tisíce lidí v OKD pracují prostřednictvím dodavatelských firem. Průměrný plat v OKD loni dosáhl 34 499 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám