Hlavní obsah

Nezvyklé teplo zabíjí ryby

Nebývale vysoké jarní teploty dělají vrásky na čele rybářům. Výlovy rybníků, v nichž chovají násady, totiž ukázaly, že kvůli teplu uhynulo mnoho ryb. Naštěstí hlavně těch plevelných. Ztrátám se nevyhnuli rybáři žďárské společnosti Kinský. Zlikvidovat museli skoro dva metráky mrtvých ryb. A to jenom na rybníku Kachlička u Skály na Havlíčkobrodsku.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Rybáři z Hluboké nad Vltavou při odlovu násady na volné vodě Vlhlavského rybníka.

Článek

"Především musím říci, že se takové situace stávají. Extrémně vysoké teploty v tomto období nejsou běžné a ryby na ně nestačí reagovat. Ze zimy jsme vlastně přešli hned do léta. K nijak velké škodě ale nedošlo, jde o tisíce korun,“ řekl k situaci vedoucí Kinského rybářství Žďár nad Sázavou Petr Kulhánek.

Podle něj uhynuly nejmenší plevelné ryby. Sebrat je z hladiny po celé ploše nešlo kvůli zabahnění rybníka. "Během několika dnů mrtvé ryby zahnal vítr k hrázi, takže jsme je mohli vylovit a poslat do kafilerie,“ dodal Kulhánek.

Rozruch kvůli úhynu ryb vznikl i vzhledem k funkci rybníka Kachlička jako rekreačního a sloužícího i pro koupání. Na březích stojí desítky rekreačních chat. Jejich majitelům se mrtvé ryby na hladině vůbec nelíbily. "Vše bylo ekologicky zlikvidováno a koupat se tam lidé zase budou,“ doplnil Kulhánek. 

Čeří vodu

Podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Josefa Malechy nejsou při oteplení úhyny zejména menších ryb nijak výjimečné. "Nástup teplého počasí není pro výlovy ideálním obdobím. Při náhlém oteplení proto nasazujeme do lovišť aerační techniku, která eliminuje nebezpečí poklesu kyslíku ve vodě,“ konstatoval Malecha.

S jarními výlovy ve svých rajónech jsou však rybářská hospodářství vesměs spokojena.

"Jarní výlovy jsme už skončili před dvěma týdny. Byli jsme spokojeni, plůdek i násada byly podle očekávání, někde i lepší,“ pochvaloval si Miroslav Středa, porybný Rybničního hospodářství v Lázních Bohdaneč.

Škodili i kormoráni

Také rybáři ze společnosti Klatovské rybářství si letošní jarní výlovy pochvalují. "Poptávka po velikonoční rybě byla stejná jako v letech předchozích. Zákazníkům jsme nabídli okolo 800 metráků tržní ryby. Žádné výraznější ztráty jsme po zimě nezaznamenali. Ryba je zdravá a ve vynikající kondici,“ uvedl ředitel podniku Václav Voráček.

Úbytek hlásí klatovští rybáři jen na násadové rybě a plůdku. "To jsou škody způsobené kormorány při jarním tahu. Snažili jsme se je na vytipovaných lokalitách plašit,“ dodal Voráček.

Reklama

Související články

Po zimě hned léto. Česko čeká rok komárů

Ze zimy rovnou do léta skočila v posledních dnech příroda. Značné oteplení ještě více zvýraznilo rozdíly mezi oživováním přírody v nížinách a na horách....

Výběr článků

Načítám