Hlavní obsah

Dobrá zpráva z USA, výstavba domů se rychle vzpamatovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oživení výstavby obytných domů ve Spojených státech překvapilo meziměsíčním růstem o 22,2 procenta. Nejprudší tempo růstu od roku 1990 zcela zaskočilo analytiky, kteří na trhu, jenž se ještě vzpamatovává z hluboké hypoteční krize, předpovídali spíše pokles. Růst se navíc nejspíš udrží i v nejbližší době, protože americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že vzrostl i počet nově vydaných stavebních povolení.

Foto: Profimedia.cz

Stavební firmy a jejich zaměstnanci mají v USA důvod k radosti - mají znovu víc práce.

Článek

Místo předpovídaných 450 000 domovních jednotek, zahájily podle agentury AP firmy stavbu 583 000 obytných domů v přepočtu na celý rok. Počet nově vydaných stavebních povolení se meziměsíčně zvýšil o tři procenta na ročně přepočtených 547 000, zatímco ekonomové počítali s poklesem na zhruba 500 000 povolení.

Výstavba ještě není z nejhoršího venku

Odborníci jsou ohledně dalšího vývoje opatrní. „Nevidíme žádné konkrétní faktory, které by stály za tímto růstem,“ citovala BBC analytika Ian Shepherdson z High Frequency Economics.

Dodal, že prodej nových domů se nadále propadá, proto jeden rekordní měsíc není důvodem pro úplného nastartování výstavby k růstu. „Je to jen dočasné vzchopení se, rozhodně ne zotavení,“ uzavřel Shepherdson.

I další odborníci upozornili, že špatným zprávám zřejmě ještě není konec. Vydaná stavební povolení také vzrostla, ale méně než množství započatých staveb, proto by výstavba mohla opět polevit. 

Krizi spustil problémový hypoteční trh

Americký trh bydlení je jádrem nynější recese největší ekonomiky světa a krize na něm se vyvíjí již od počátku roku 2007. Krize trhu bydlení vedla předloni k hypoteční krizi, která postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku vedla k útlumu a recesi ve většině ekonomik světa.

Americká vláda minulý měsíc oznámila, že podpoří trh bydlení částkou až 275 miliard dolarů (zhruba 5,6 biliónu Kč), z toho 75 miliard USD je určeno na podporu lidí, kteří mají největší problémy se splácením hypotéky. Opatření by mělo pomoci až desíti miliónům amerických domácností, kterým hrozí, že jim banka kvůli nesplácení hypotéky zabaví nemovitost a nechá je vystěhovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám