Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla, nafouklo ji odstupné pro propuštěné

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V roce 2008 vzrostla průměrná měsíční hrubá mzda o 8,5 procenta na 23 542 korun. Reálně, po odečtení inflace, je mzda vyšší o 2,1 procenta. Ještě vyšší byl růst v posledním čtvrtletí loňského roku, mzda se meziročně zvýšila o 8,3 procenta na 25 381 korun. Po odečtení inflace reálně vzrostla o 3,4 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Vysoké číslo v posledním kvartále může být podle analytiků způsobeno částečně tím, že podniky dávaly zaměstnancům, které propouštěly, odstupné.

"Vývoj mezd v 4. čtvrtletí překvapil ještě více než nezaměstnanost. Tahounem růstu mezd byl přitom soukromý sektor. Nabízí se tak hypotéza, že za zvýšeným růstem mezd ve 4. čtvrtletí jsou výplaty odstupného zaměstnancům, kteří v tomto období obdrželi v zaměstnání výpověď,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. 

To potvrdil i analytik ČSOB Petr Dufek. Ten navíc zdůraznil, že průměrná hrubá mzda je imaginární číslo. Neberou ji více než dvě třetiny zaměstnanců.

"S tím, jak se firmy rekordním tempem zbavují zaměstnanců, dočasně se jim zvyšují i mzdové náklady. Na první pohled to tak vypadá, že si zaměstnanci přilepšili skoro o devět procent, na druhý pohled však řada z těchto zaměstnanců si přilepšila na řadu měsíců jednorázově a prozatím naposledy,“ vysvětlil Dufek.

Více se bere v podnikatelské sféře

Ve čtvrtém čtvrtletí v podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 8,7 procenta na 25 536 korun, reálně o 3,8 procenta. V nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 6,8 procenta na 24 839 korun, reálně o dvě procenta.

Statistici upozornili, že mzdy za celý rok sice vzrostly, ale kvůli vysoké inflaci si Češi peněz příliš neužili. "Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 6,3 procenta, reálná mzda vzrostla o 2,1 procenta, což je nejméně za posledních 10 let," vysvětlil ČSÚ.

Průměrné mzdy v roce 2008 ve vybraných odvětvích (v Kč):
zemědělství, myslivost, lesnictví17 966
těžba nerostných surovin29 603
stavebnictví24 500
ubytování a stravování16 258
vzdělávání20 166
finanční zprostředkování44 491
výroba a rozvod, elektřiny, plynu a vody30 924

Hrubá měsíční mzda ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1 698 korun na průměrných 23 144 korun. Výhled na letošní rok není příliš příznivý.

"Letos se rozhodně nebude nijak výrazně na platech přidávat. Přilepší si ve veřejném sektoru, kde platy porostou o 5-6 %, v soukromém sektoru budou lidé rádi, že si alespoň udrží zaměstnání. V průměru letos mzdy vzrostou, podle mého názoru, o cca 4,5 % nominálně, reálně to bude okolo tří procent. I když mzdy celkově porostou, utrácet se rychleji rozhodně nebude,“ dodal Dufek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám