Hlavní obsah

Data ze Sčítání lidu přispějí k tomu, aby dojela sanitka včas

– Praha
Novinky, pit

Výstupy ze Sčítání lidu, domů a bytů 2011 najdou uplatnění při plánování rozmístění výjezdových základen zdravotnické záchranné služby. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Sršně jsou pro rozmisťování výjezdových základen zdravotnické záchranné služby důležitá data k počtu obyvatel. „Při plánování sítě výjezdových základen zdravotnické záchranné služby se po schválení připravovaného zákona o zdravotnické záchranné službě bude vycházet z několika kritérií, pro jejichž stanovení je počet obyvatel v určitém místě klíčový,“ připomněl Sršeň s tím, že tato kritéria budou vždy dávat do souvislosti velikost obce a maximální dobu, do kdy musí sanitka dorazit k případu.

Pokud bude mít obec více než 50 000 obyvatel, bude muset záchranka dorazit na místo nejpozději do 10 minut. U malých obcí do 200 obyvatel bude činit tato doba nejvýše 20 minut. U obcí mezi 200 a 50 000 obyvateli bude muset záchranka dorazit buď do 10, nebo do 15 minut.

Podle Sršně je počet tzv. výjezdových základen a jejich rozmístění závislé i na demografických, topografických a rizikových parametrech území obcí a městských částí. „Aktuálně registrujeme 265 stanic, jejich počet se v případě schválení zákona ale možná ještě o zhruba 40 zvýší,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám