Hlavní obsah

NBÚ vydal asi 20 neúplných prověrek, jednu dostal i Bašta

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) měl za ředitelů Tomáše Kadlece a Jana Mareše vydávat neúplné bezpečnostní prověrky. Podle pondělních informací Českého rozhlasu Radiožurnál mělo tyto neúplné prověrky dostat okolo 20 osob včetně pracovníků úřadu a také politiků. Z nich byl jmenován bývalý ministr vlády ČSSD a pak velvyslanec ČR v Moskvě Jaroslav Bašta.

Článek

Neúplnost prověřování byla podle poslance za ODS Jana Vidíma dána tím, že Baštu a další osoby na vyšší stupeň utajení prověřovala na popud NBÚ jen vojenská kontrarozvědka. "Existují někteří lidé, kteří mají osvědčení na nějaké vysoké stupně tajné či přísně tajné. Jejich prověrka nejenom že neproběhla standardně, ale nemohla ani proběhnout v plném rozsahu," řekl včera Radiožurnálu Vidím.

Bašta na začátku devadesátých let pracoval jako náměstek v Bezpečnostní informační službě (BIS). V letech 1996 až 1998 byl předsedou stálé sněmovní komise pro kontrolu BIS, dále pak v letech 1998 až 2000 byl ministrem odpovědným za koordinaci tajných služeb.

"Především jsem ve vládě zastřešoval BIS. Takže když šlo o to, kdo bude prověrku dělat, tak si pamatuji, že jsme řešili problém, abych nedostal své bývalé podřízené do střetu zájmů. Z toho důvodu se chtělo, aby prověrku udělala vojenská kontrarozvědka, která to podle tehdejších platných předpisů udělat mohla. Mám prověrku novou, kterou udělal NBÚ, takže je všechno v pořádku," řekl včera Bašta na dotaz Práva.

Kadlec: Úřad prověrky nestíhal

Bývalý ředitel NBÚ Tomáš Kadlec, který úřad zakládal, celou aféru označil za produkt politických her, které poškozují úřad a jeho prestiž v očích našich spojenců. "NBÚ vznikl v listopadu 1998. Bylo to narychlo. Nikdo v republice nebyl připravený. Přitom ustavení NBÚ bylo zásadní podmínkou přijetí České republiky do Severoatlantické aliance (NATO). Předchozí vlády ODS se o zřízení NBÚ nezajímaly. Hlavní problémy dělalo ministerstvo vnitra řízené Janem Rumlem a jeho náměstkem Martinem Fendrychem," tvrdí Kadlec.

Kadlec Vidímova podezření odmítl. "V roce 2002, po mém odchodu z funkce, proběhl audit. Žádná pochybení okolo prověrek neshledal. Snahy skandalizovat NBÚ těží jen z toho, že v době vzniku NBÚ neměl tento úřad stejně jako zpravodajské služby dostatek kapacit na včasné vyřizování obrovského počtu žádostí o prověrku. BIS deklarovala v roce 1999 kapacitu 140 prověrek za rok. Při desítkách tisíc žádostí o prověrku by to NBÚ v závislosti na BIS dělal desítky let. Museli jsme to tehdy rozdělit na všechny zpravodajské služby. To trvalo několik let," řekl Kadlec.

Audit má vše rozhodnout

Současný ředitel NBÚ Petr Hostek se letos po nástupu do funkce ředitele NBÚ rozhodl všechna podezření okolo NBÚ vyšetřit pomocí nového, širokého auditu, který by měl skončit v září. Audit má prověřit vše od založení NBÚ.

"Měl by vyvrátit nebo naopak nalézt důkazy pro podezření okolo úřadu. Je však zaměřen také na organizační strukturu úřadu, personální otázky, způsoby, jak úřad zprůhlednit pro veřejnost," řekl. Přiznal, že v souvislosti s probíhajícím auditem nastanou v NBÚ velké personální změny. To už naznačilo odvolání pracovnice NBÚ Wandy Lukešové z funkce ředitelky odboru.

"Byla na úřadu od samého začátku. Jenže její jméno bylo bohužel často spojováno právě s údajnými nekalými praktikami úřadu. Jsou tady určitá podezření z let 1998 až 2002, že mohlo dojít k manipulaci s prověrkami. Odvolání bylo preventivním krokem. Osobně proti doktorce Lukešové nic nemám. Změny mohou mít mnohem razantnější charakter," řekl včera Právu šéf NBÚ.

"Na skutečný pokus o ovlivňování prověrky jsem v této chvíli ještě nenarazil. Jsou tu pouhé náznaky," dodal Hostek.

Reklama

Související články

Novým šéfem NBÚ je bývalý policista Hostek

Proubkův kabinet schválil jmenování nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kterým se stal Petr Hostek. Nový šéf kontrolního orgánu dosud působil...

Výběr článků

Načítám