Hlavní obsah

Zelení by se poprvé dostali do Sněmovny

– PRAHA
Novinky, ora

Podle STEM by se v únoru do Sněmovny dostala poprvé i Strana zelených (5,6 procenta). Zvítězila by ODS (28,6 procenta) před ČSSD (24,5 procenta), KSČM (15,3 procenta) a KDU-ČSL (6,4 procenta).

Článek

Strana zelených tak poprvé od února 2005, kdy ji průzkumy STEM evidují, překonala hranici, kterou potřebuje v červnu, aby její politici zasedli v poslaneckých lavicích.

Pokud by se zelení dostali do Sněmovny, rozšířili by tím možnosti povolebního uspořádání. Je otázkou, zda by v ČR byla možná koalice soc.dem. se zelenými, spíše by musela působit na menšinové bázi. Není ale vyloučené, že by o spolupráci se zelenými měli zájem i občanští demokraté a lidovci, za které byl současný šéf zelených Martin Bursík ministrem v Tošovského kabinetu.

Zelení mají známé lídry

Zelení dokázali zvolit na čelná místa kandidátek některé známé osobnosti. Zelené povede v jižních Čechách do voleb Dana Kuchtová, která je dlouholetou odpůrkyní Jaderné elektrárny Temelín. Jihočeské matky byly nejznámějším protestním hnutím, které Kuchtová podporovala.

V Královéhradeckém kraji se stal volebním lídrem zelených bojovník za lidská práva Stanislav Penc, jenž se proslavil svým odporem vůči policejnímu zásahu na technoparty CzechTek loni v létě.

Stranické preference v únoru 06 (v %)
ODS28,6
ČSSD24,5
KSČM15,3
KDU-ČSL6,4
Strana zelených5,6
Nezávislí1
Sdružení nezávislých kandidátů0,5
US-DEU0,3
Evropští demokraté0,5
NezDem (V. Železný)0,2
Nerozhodní8,9
Žádná strana6,7
Zdroj:STEM

Náskok ODS před ČSSD se oproti lednu zvýšil. Nyní dosáhla ODS 28,6 procenta, což je podobné číslo jako před měsícem (28,4 procenta), ale soc. dem. si od ledna pohoršila z 27,2 procenta na současných 24,5 procenta.

Mandáty ve Sněmovně (odhad)
ODS71
ČSSD61
KSČM38
KDU-ČSL16
SZ14
Zdroj: luk

Nárůst preferencí zaznamenali komunisté, kteří si od ledna polepšili o více než dva procentní body z 13,2 procenta na 15,3 procenta. Stagnují lidovci, kteří mají podle STEM 6,4 procenta. Podobný výsledek zaznamenala KDU-ČSL i v lednu (6,7 procenta). Jejich únorové preference se tak příliš neliší od procent Strany zelených.

"Nicméně objektivně existuje prostor k tomu, aby se zelení do sněmovny dostali," řekla dnes ČTK politoložka Vladimíra Dvořáková.

Záleží podle ní na tom, jak strana dokáže do červnových voleb oslovit voliče a jakou zvolí kampaň. "Dříve se mi zdálo, že jsou v hluboké ilegalitě, poslední měsíc ale o sobě dávali vědět," vysvětluje Dvořáková vzestup zelených.

Politologové úspěch Zelených nepřeceňují

Politologové se na zvýšené preference dívají střízlivě. Zda se jedná o momentální výkyv, nebo trvalý trend voličské obliby, ukáží podle nich až další průzkumy. "Nicméně objektivně existuje prostor k tomu, aby se zelení do sněmovny dostali," řekla ČTK politoložka Vladimíra Dvořáková.

Záleží podle ní na tom, jak strana dokáže do červnových voleb oslovit voliče a jakou zvolí kampaň. "Dříve se mi zdálo, že jsou v hluboké ilegalitě, poslední měsíc ale o sobě dávali vědět," vysvětluje Dvořáková.

S tím, že vše ukáží teprve další průzkumy souhlasil v rozhovoru ČTK i politolog Ladislav Cabada. Připomněl situaci před volbami 1998, kdy průzkumy přisuzovaly straně Důchodci za životní jistoty až deset procent hlasů, ale nakonec zůstala hluboko pod pětiprocentní branou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám