Hlavní obsah

Do pražské ODS pronikli radikálové

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

V řadách pražské ODS, konkrétně v organizaci páté městské části, působí pravicoví radikálové, kteří ostře kritizují stranické vedení za údajné zrazování národních zájmů. V letech 2004 a 2005 poskytla radnice v Praze 5 granty, které musely být následně kvůli střetu zájmů zrušeny.

Článek

Vzhledem k výši částky - 30 tisíc korun na rok - by šlo o banalitu. Neobvyklí byli však jeho adresáti z regionálního klubu Mladých konzervativců Praha, respektive internetového Eportalu, na jehož stránkách je propagováno radikální národovectví a hluboký odpor k Evropské unii.

"Střet zájmů bych ještě unesla, kdyby to byla pozitivní akce pro děti či mládež, i když by to bylo nefér," řekla Právu zastupitelka Prahy 5 Eva Kalhousová (nezávislá) s tím, že se o věc začala blíže zajímat. "Nalistovala jsem si na internetu Eportal. Z těch textů mám strach, jsem druhá generace lidí, kteří přišli o všechny své příbuzné, a tyto extrémní pravicové organizace mě děsí," uvedla zastupitelka.

V roce 2004 požádal regionální klub Mladých konzervativců Praha radnici Prahy 5 o 30tisícový grant v rámci projektu Kdo si hraje, nezlobí, který se obvykle uděluje na podporu volnočasových aktivit například pro děti. Záměr Generace 21 se týkal pořádání několika seminářů. Na nich se měl přitom účastnit i místostarosta městské části Ondřej Gál (ODS), který byl současně předkladatelem žádosti o grant. Místostarosta však o střetu zájmů neinformoval.

Podílet se na semináři měl například šéfredaktor internetového Eportalu a člen ODS z Prahy 5 Lukáš Petřík, který je znám mj. svým nepřímým přirovnáním Evropské unie k třetí říši a jejího případného prezidenta k Adolfu Hitlerovi.

Falešný podpis

Mladí konzervativci podali žádost na základě plné moci podepsané šéfem této organizace, blízké ODS, Petrem Sokolem. "Následně bylo zjištěno při jednání se Sokolem, že jeho podpis uvedený na předložené plné moci není jeho pravým podpisem a že se jedná o falzum," píše se v právním rozboru pro radnici. Podle něho lze konstatovat, že grant byl poskytnut na základě podvodného jednání. Radnice později rozhodla, že částka i s úroky musí být vrácena.

V roce 2005 došlo k podobné situaci, kdy žádost podal Eportal, přičemž v případě opět vystupovali stejní lidé. Grant nebyl udělen.

Na Eportalu se loni objevovaly články například s názvem "Multikulturalismus je podvod, západní civilizace je právem nadřazena ostatním", kdy se autor Daniel Makay odvolává na absolutní křesťanské pravdy.

Jiný autor, Richard Zatloukal, srovnává Hitlerův Mein Kampf s koránem. Zatímco od neonacistů podle něj nehrozí víc, než že vyprovokují pouliční rvačku či převrátí popelnici, představuje islám aktuální nebezpečí a je třeba s tím něco začít dělat. V červnu 2004 redaktoři Eportalu například obvinili šéfa konzervativců Sokola, že je agentem ČSSD.

Národní myšlenka v kanceláři ODS

S ODS v Praze 5 loni spolupracoval rovněž internetový vyhraněný konzervativní server Národní myšlenka. Ten v současnosti odkazuje například na rádio Vlast či Vlasteneckou frontu, odkud zase vedou odkazy na Národní stranu, která je v těchto dnech známá instalací "pomníku" v místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku.

Akce Národní myšlenky se loni a předloni opakovaně konaly na adrese oblastního sdružení ODS Praha 5 na Janáčkově nábřeží. Šlo například o Den s Národní myšlenkou či vyhlášení ankety Vlastenecká stránka roku 2004. Představitelé Národní myšlenky si posléze na svých stránkách pochvalovali "absolutní zvládnutí a perfektní zabezpečení akce na důstojném místě".

Předseda oblastního sdružení ODS v Praze 5 František Laudát Právu řekl, že se akce konaly bez vědomí stranické organizace. "Řekli jsme, že pro jistotu tam žádné takové aktivity nedovolíme," uvedl s tím, že akce nebyly pod hlavičkou nějakých radikálů. Tím podle něj celá záležitost skončila a už rok se v sídle ODS podobné události nekonaly.

Například o Petříkovi se Laudát nedomnívá, že by byl nějaký radikál. K internetovým stránkám, na kterých Petřík publikuje, poznamenal: "Fakt je, že jsou (články) asi názorově - nejsem politolog - od ODS napravo." Nikdo z ODS v Praze 5 podle jejího předsedy není vyhraněn do extrémních poloh. Kauzu Laudát považuje za výsledek rozehrávání her proti části ODS.

Zrádce Topolánek?

Představitelé radikálů v ODS se neshodují se stranickým vedením. Petřík se například v loňském článku pod názvem "Chystá se Topolánek zradit národní zájmy a program ODS?" pustil do vedení strany kvůli údajnému obrušování eurorealistických postojů zejména vůči euroústavě či za to, že zástupci ODS v Evropském parlamentu vstoupili do "eurofanatické" Evropské lidové strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám