Hlavní obsah

Vláda zvolila Armina Delonga nejlepším českým vědcem

PRAHA

Titulem vědec roku 2005 se od středečního odpoledne může pyšnit zakladatel elektronové mikroskopie a iniciátor výroby světově konkurenceschopných elektronových mikroskopů Armin Delong. Kabinet dnes rozhodl, že mu za letošní rok udělí Národní cenu vlády České republiky Česká hlava.

Článek

Cenu vláda udělila letos poprvé. Vítěz bude odměněn miliónem korun.

Osmdesátiletý Delong je nejen vědcem základního výzkumu, ale podle odborníků i příkladem toho, jak má vědecký pracovník realizovat svoje myšlenky.

Po roce 1989 to prakticky prokázal tím, že vybudoval vlastní podnik, kde je promítl do konkrétních výrobků. "Je to příklad, jak úspěšně může probíhat spolupráce vědy a podnikání," ocenil Delongovy aktivity vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Delong vynikal zejména v teoretickém výzkumu holografického zobrazení, či emisní elektronové mikroskopii. Poslední dobou se zaměřil na nízkovoltovou prozařovací mikroskopii, která se využívá v biologii. Za svou práci  získal Delong také Cenu města Brna 2001 a Cenu Československé mikroskopické společnosti v roce 2004.

Podpora vědy ze stranu státu by se měla zvýšit

K další podpoře vědy a spolupráce vědců s firmami podle Jahna přispěje stoprocentní odečet výdajů na výzkum a vývoj od základu daně. V roce 2006 by měly výdaje na vědu a výzkum stoupnout o 1,8 miliardy korun. Jejich růst by měl pokračovat i v příštích letech: v roce 2007 o 4,3 miliardy a v roce 2008 o 1,4 miliardy korun, uvedl vicepremiérův sekretariát.

Především k lepší spolupráci výzkumných institucí a akademických pracovišť s firmami by měl přispět zákon o veřejných výzkumných institucích. Účinnosti nabyl 13. září 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám