Hlavní obsah

Premiér vytkl Bublanovi podcenění politických důsledků

PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek v pondělním rozhovoru pro stanici BBC vytkl ministrovi vnitra Františkovi Bublanovi, že podcenil politické důsledky akcí kolem CzechTeku. Nevidí to nicméně jako chybu, která by měla vést k jeho odvolání. Paroubek rovněž kritizoval prezidenta Václava Klause za to, že nebyl pozván na pondělní schůzku s ministrem vnitra na Pražském hradě.

Článek

Ministr Bublan podle Paroubka deset měsíců před volbami zapomněl, že to bude zpolitizované. "On měl týden před tím předpokládaným zásahem vysledovat politické postoje jednotlivých politických stran a kdyby se ukázalo, že jim to nevadí, tak bych asi zůstal, být policií, v klidu," uvedl Paroubek.

"Měl se krýt, měl být do určité míry alibistou," dodal. Nevidí to však jako zásadní chybu, která by měla vést k odvolání ministra vnitra. Příčinu vidí spíše v tom, že František Bublan není členem žádné politické strany a jedná technokraticky.

Čekal pozvání na Hrad

Podle mínění Paroubka neměl ministr Bublan na Pražský hrad chodit bez něj. [celá zpráva] "Bylo by velmi dobré, abych panu prezidentovi mohl říct také své stanovisko jako ministerského předsedy a abych toto své stanovisko mohl říci veřejnosti," uvedl premiér. Rovněž vyvrátil informace BBC, že byl na Pražský hrad na dnešek pozván a odmítl.

Paroubek v BBC na adresu prezidenta Klause uvedl, že se v otázce CzechTeku chová jako čestný předseda ODS a snaží se oslabit jeho pozici. Své vlastní politické záměry protestem proti policejnímu zásahu podle premiéra sledují i další odpůrci a jmenoval hudebníka Michaela Kocába. "Pan Kocáb se objevuje s tím, že má nějaký politický záměr," uvedl premiér s tím, že "pan Kocáb je navázán na určité kruhy."

Jaké byly porušeny zákony?

Technoparty CzechTek a policejním zákrokem se bude vláda zabývat na svém zasedání ve středu 17. srpna. Premiér uložil ministrovi vnitra, aby pro toto jednání připravil zprávu o průběhu inkriminovaných událostí. Sám si pak od ministra a šéfa legislativní vlády Pavla Zářeckého nechal vypracoval právní rozbor jako zákony účastníci CzechTeku porušili.

"Přehled zákonů, které byly s největší pravděpodobností porušeny účastníky akce CzechTek," začal premiér a poté vyjmenoval - Listinu základních práv a svobod, občanský zákoník, zákon o životním prostředí, zákon o ochraně přírody a krajiny zákon o lesích ve znění pozdějších předpisů, zákon o odpadech. Doporučil ministrovi vnitra, aby tento seznam zahrnul do své zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám