Hlavní obsah

Bublan chce kvůli CzechTeku změnit zákon o shromažďováni

– PRAHA

Ministr vnitra František Bublan v sobotu řekl, že zásah policie proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku je podle něj na místě. Policie postupuje podle dohody se soudním znalcem a se státním zástupcem, který je přítomen. Ministr kvůli CzechTeku požaduje změnu zákona o shromažďování.

Článek

"Už dnes jsme přesvědčeni o tom, že by bylo potřeba trošku změnit zákon o shromažďování, protože tam jsou nejasná místa, která potom vedou k obcházení tohoto zákona," konstatoval Bublan.

O zásahu řekl: "Nejsem na místě, takže nemůžu hodnotit, jestli je adekvátní, nebo ne." Stejně jako v případě jiných policejních zásahů bude i ten dnešní po ukončení vyhodnocen, dodal ještě. Spojkojen byl už s pátečním postupem.

Premiér Paroubek uvedl v České televizi: "Jsem na dovolené v Rakousku, neznám konkrétní situaci, ale věřím, že policisté vyhodnotili situaci správně.

Při zákroku přitom bylo několik lidí zraněno, policie použila slzný plyn a vodní děla. Podle zpravodaje Radiožurnálu přitom ani policisté nevěděli, kde je hranice pronajaté louky. Mohutnost zásahu vzbuzuje rozpaky, stejně jako skutečnost, že policie kvůli němu uzavřela dálnici D5 směrem na Rozvadov.

Mezi odpůrci zásahu je i Langer

Ke kritikům zákroku se připojil stínový ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Podle něj policisté zasáhli na politický nátlak premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD)  celá zpráva a nepoučili se z problémů, které přinesly předchozí ročníky technivalu. Premiér požadoval tvrdý zákrok. [celá zpráva]

Senátor Jaromír Štětina zásah komentoval slovy: "Je neadekvátní, protizákonný a svědčí, že komunistické metody řešit problémy použitím síly u nás dosud nevymřely."

Účastníci technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku chtějí kvůli policejnímu zásahu podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Policie podle Klodnera spustila bezprecedentní a neadekvátní zásah se záměrem způsobit zranění. Navíc dezinformovala veřejnost, když tvrdila, že majitel odvolal souhlas s konáním technoparty, míní Klodner. Policisté podle něj také bez důvodu blokovali dálnici D5 a další cesty, aniž uzavírku v souladu se zákonem týden dopředu ohlásili.

Demonstrace před vnitrem

Před budovou ministerstva vnitra na pražské Letné se večer sešlo padesát mladých lidí, kteří protestovali proti policejnímu zásahu na technoparty v Mlýnci na Tachovsku. Jeden z demonstrantů řekl, že zákrok policejních těžkooděnců byl naprosto neadekvátní, brutální a zbytečný. Policisté, kteří proti technařům použili vodní děla i slzný plyn, podle něj napáchali daleko větší materiální škody, než kdyby akci násilně neukončili. Další protest se uskuteční v neděli ve 14 hodin.

Anketa

Souhlasíte se změnou zákona o shromažďování, aby se lépe zasahovalo proti akcím typu CzechTeku?
Ano
24,3 %
Ne
65,3 %
Nemohu to posoudit, dokud nebude návrh předložen
10,4 %
Celkem hlasovalo 2916 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám