Hlavní obsah

Nevycházejte z domu, venku je ledovka, varuje Jablonec obyvatele

Právo, ČTK, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buďte hodně opatrní, nebo raději nevycházejte z domu. Varování před namrzlými chodníky ve čtvrtek adresoval magistrát v Jablonci nad Nisou svým obyvatelům. Od rána totiž prší či mrholí a teploty jsou kolem nuly, ledovka se tedy tvoří okamžitě, uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ní jsou sice ve městě po chemickém posypu sjízdné silnice, ale problematické jsou především chodníky.

„V terénu jsou od rána všechny posypové vozy a party ručních pracovníků, ale bojovat s ledovkou se dá velmi obtížně. Dokud budou trvat srážky a teplota se nezvýší, je šance na zlepšení stavu minimální,“ uvedla Hozová. Předpověď počasí je nepříznivá, ledovka bude hrozit ještě další dva dny.

Ledovka trápí celý Liberecký kraj, problémy jsou hlavně na silnicích III. tříd v západní části Krkonoš. V Jizerských horách a vyšších polohách Českolipska je ujetá vrstva sněhu s drtí či pískem. Právě na těchto silnicích to může nejvíce klouzat.

Šumavské silnice jsou na tom podobně. Jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na silnicích II. a III. tříd je místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Přes noc bylo od nuly do minus tří stupňů, v horských údolích až minus šest stupňů. „Jen na horách jsou srážky ve formě mrznoucích, zvlášť na Šumavě, kde je pod nulou a prší, je nebezpečná ledovka,” varoval Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hrozba trvá

V Moravskoslezském kraji musejí být opatrní řidiči především na horách. V některých úsecích ve vyšších polohách může být sníh zledovatělý nebo mohou komunikace namrzat, uvádějí silničáři.

Námraza a náledí se mohou tvořit také na Vsetínsku, na Vysočině vozovky nižších tříd pokrývala vrstva zledovatělého sněhu posypaná drtí.

Také silnice v Královéhradeckém kraji byly ve čtvrtek ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, místy se tvořila námraza.

Meteorologové očekávají od severozápadu přechod frontálního systému, který se bude projevovat občasným sněžením přecházejícím v déšť či mrholení. Teploty by se měly pohybovat od 2 do -2 stupňů Celsia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám