Hlavní obsah

Automat na pivo končí, jeho existenci zatrhl protikuřácký zákon

Novinky, Kristýna Léblová
Uhřínovice

Nový protikuřácký zákon, který nabude platnosti 31. května, omezuje nejen milovníky nikotinu, ale také příznivce piva. Novela zákona totiž ruší existenci automatů na alkohol. V Uhřínovicích na Jihlavsku končí místní rarita – pivomat.

Kvůli protikuřáckému zákonu končí nejen svobodné kouření, ale i automaty na alkoholVideo: Novinky

 
Článek

V malé vísce by se hospoda neuživila, a tak Martin Povýšil, majitel malého pivovaru, vymyslel automat na čepované pivo – pivomat.

Pivo do kelímku za dvacku

„Stačí projet občanský průkaz čtečkou, aby se ověřila plnoletost, hodit dvacet korun, vzít kelímek a načepovat si pivo nebo limonádu,“ popisuje svůj vynález Povýšil. Nápad na pivomat vznikl podle Povýšila u piva v restauraci. „Vydělat se na tom nedá, ale je to jediný způsob, jak simulovat hospodu, která dnes už zaniká a na malých obcích nemá šanci přežít.“

Foto: Novinky

Automat je i díky čtečce schopen zkontrolovat věk.

Na pivo až z Japonska

O originální nápad projevila zájem i zahraniční média a do vesničky se začali sjíždět turisté z celého světa. „Na kole sem dojel kluk ze Skotska! Nebo se tu otočí i zájezd z Japonska nebo Malajsie. A Češi z toho mají takové už poutní místo. Jednou mi tu seděli lidé z Přerova s tím, že ještě čekají na svého souseda,“ směje se Povýšil.

Konec popíjení

S posledním květnem tato kuriozita ale končí. Důvodem je nový protikuřácký zákon, který začne platit 31. května. „Kvůli tomuto zákonu, do kterého se podařilo propašovat různé zákazy a omezení týkající se alkoholu, musí skončit také automaty na alkohol. Od 1. června zde poteče maximálně limonáda, sekce piva bude zablokována,“ uvedl majitel pivomatu. Pivo si natočí už jen v rámci turistické atrakce, když za ním někdo přijede na exkurzi.

Foto: repro zakonprolidi.cz

Omezení dostupnosti alkoholických nápojů v protikuřáckém zákoně.

Paragraf 11

Zákon č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek skutečně v paragrafu 11 v Hlavě III v bodě 4 kromě jiného říká, že se zakazuje prodávat alkoholické nápoje prostřednictvím prodejního automatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám