Hlavní obsah

Policie předala centrum Klinika vlastníkovi, zasahovala tam kvůli nahlášené bombě

Praha
Aktualizováno

Policie v pátek prohledala sociální centrum Klinika na pražském Žižkově kvůli nahlášené bombě. Následně budovu předala oprávněnému vlastníkovi. Tím je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Několik příznivců centra Kliniky ale zůstalo na střeše objektu.

Centrum Klinika vyklidili kvůli nahlášené bomběVideo: Novinky

 
Článek

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana policie disponuje písemností vydanou Obvodním soudem pro Prahu 3, ze které je zřejmé, že oprávněným vlastníkem je ÚZSVM.

„Na základě této písemnosti my si nemůžeme vybírat, komu nemovitost předáme, ale musíme jednoznačně respektovat toto rozhodnutí justičního orgánu,” řekl Hulan. Proto objekt po skončení pyrotechnické prohlídky předali zástupcům ÚZSVM.

Aktivisti se již během zásahu obávali, že se do budovy nebudou moci vrátit. „Doufáme, že to policie nevyužije k tomu, abychom se nesměli vrátit,” řekl  zástupce Kliniky Jakub Ort.

Evakuace Kliniky nebyla nutná, jelikož lidé, kteří v ní pobývali, ji dobrovolně sami opustili, uvedl policejní mluvčí Hulan k zásahu.

Během odpoledne dorazil do redakcí některých médií e-mail, v němž neznámý odesílatel oznámil uložení několika nástražných výbušných zařízení v budově Kliniky v Jeseniově ulici i jejím okolí.

Na místě zasahovali policisté i hasiči. Provedli pyrotechnickou prohlídku jak budovy, tak přilehlého okolí. „Opatření se nedotklo obyvatel přilehlých domů, ale okolní ulice byly uzavřeny,“ řekl Hulan. Žádná nálož nalezena nebyla.

Akci přihlíželi zástupce ÚZSVM a starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Přítomen byl i předseda Strany zelených, bývalý člen rady hlavního města Matěj Stropnický.

Aktivisté s opuštěním centra nesouhlasí. Několik jich je na střeše Kliniky, desítky dalších skandují v okolí budovy hesla Hanba státu nebo Klinika žije, boj pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám