Hlavní obsah

Na semináři o islámu Samková vyhnala svým projevem muslimy ze sálu

Právo, ČTK, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Poslanec Zdeněk Soukup (ANO) sezval ve středu do prostor Poslanecké sněmovny odborníky, aby diskutovali o islámu. Dorazili také zástupci ambasád muslimských zemí, některé z nich však vypudil projev advokátky a bývalé členky Bloku proti islámu Kláry Samkové. Ta ve svém proslovu srovnávala islám s totalitními režimy. Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička se Samkové v reakci na její vystoupení omluvil za její vyloučení z BPI.

Foto: Archiv, Právo

Klára Samková

Článek

Samková na úvod svého proslovu odpověděla na otázku vetknutou v názvu semináře: „Máme se bát islámu?“ Podle Samkové se islámu bát nesmíme, máme s ním bojovat.

„S islámem máme naložit stejně jako se všemi totalitními režimy. Bojovat, zvítězit, jednou provždy zamezit jeho šíření. Samotnou ideologii označit za zločinnou a odporující lidské přirozenosti, důstojnosti a svobodě,“ řekla Samková.

„Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ pokračovala. V té chvíli se zvedlo několik zástupců ambasád muslimských zemí a jako na povel opustilo místnost. Moderátor diskuse Martin Švehla Samkovou přerušil se slovy, že její výroky jsou za hranicí. Zadní řady návštěvníků, které obsadili odpůrci islámu, se ale začaly bouřit. „V momentě, kdy řeknu názor na islám, tak to není možné,“ bránila se Samková.

„Tohle není názor, ale propaganda,“ kontroval Švehla. Po krátké výměně názorů mohla advokátka pokračovat.

My muslimové jsme sami oběťmi teroristů
Ahmet Necati Bigali, velvyslanec Turecka

„O tom, jak jsou muslimové ochotni naslouchat jiným názorům, jsme se právě přesvědčili,“ řekla Samková v reakci na odchod konzulů.

Semináře se účastnili vyslanci Turecka, Egypta, Saúdské Arábie, Ázerbájdžánu, Iráku, Palestinských území, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů. Z dalších zemí přijal pozvání rakouský velvyslanec. Ázerbájdžánský vyslanec se později na debatu vrátil.

Konvička se omluvil za vyloučení

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička po zveřejnění zpráv o konfliktu rozeslal médiím prohlášení. „Rozhodné vystoupení JUDr. Samkové v Poslanecké sněmovně ukázalo, že její postoj k islámské expanzi je autentický a upřímný. Je naprosto na místě, abych se jí omluvil za vyloučení z Bloku proti islámu, které jsem začátkem roku sám inicioval,“ napsal.

„Snad pochopí, že celá ta nešťastná aféra byla výsledkem tlaků ze strany těch, kteří se už tehdy snažili zúžit manévrovací prostor Bloku a kteří dnes zakládají všelijaké trucprojekty v podobě Bloků proti islamizaci či islamismu. Nepřítelem přitom zůstává islám jako takový a každý, kdo je ochoten nazvat věci pravými jmény, je v řadách Bloku proti islámu vítán,“ dodal Konvička.

„Z imigrace kolonizace“

Podobně jako Samková mluvil už v úvodu semináře spisovatel Benjamin Kuras, který žije ve Velké Británii. Ten vyzval evropskou civilizaci, ať přestane páchat sebevraždu a připojí se k obraně své kultury. „Co začalo jako imigrace, se stává kolonizací. Do dvaceti let budou západní Evropané ve svých městech menšinou,“ varoval Kuras.

„Západoevropský multikulturalistický experiment ztroskotal na islámu, který si vytváří stát ve státě, integrovat se odmítá a rok od roku se radikalizuje k totalitnímu myšlení a jednání. Neopakujme experiment, který selhal,“ uvedl Kuras.

Obraz, který není založený na znalostech

Vůči jeho slovům se vymezila další panelistka, islamoložka Zora Hesová. „Pan Kuras vykládá islám způsobem běžným pro evropská antiislámská hnutí,“ uvedla.

Kuras podle ní buduje obraz islámu, který není založen na znalostech, ale představách, které jsou dnes velmi sdílené v médiích. „Většinou se týká radikální skupiny, která se islámem bohužel ohání,“ řekla Hesová.

„Kdybychom  chtěli zjistit názory českého obyvatelstva na práva žen, domácí násilí, alkohol, asi bychom také měli chuť zabránit některým lidem ve veřejných projevech,“ uvedla.

Jde o islám, nebo o migranty?

Podobně mluvil arabista Petr Pelikán, bratr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Podle něj by si odpůrci islámu měli především uvědomit, zda jim vadí víc islám, nebo přistěhovalectví. „Kulturní zvyky, které s sebou přinášejí neevropští křesťané, nejsou o nic méně přijatelné než ty, které s sebou přinášejí muslimové,“ upozornil Pelikán.

Zároveň poukazoval na některé podle něj mylné představy, které má většina společnosti o islámu. Vymezil se proti myšlence, že šaría je islámské právo. „Šaría je určitý hodnotový systém zahrnující jak nepřekročitelné příkazy, tak doporučení. Nepatří tam sekání rukou, ale třeba to, jak se máme očistit po vykonání velké potřeby či kdo má pozdravit první, když vejde do místnosti,“ řekl.

Upozornil také, že kritizovaná ženská obřízka je kulturní, ne náboženský zvyk. „Představím vám několik křesťanek, které jsou obřezány. Nesměšujme to,“ řekl.

„IS nás nereprezentuje“

Na semináři vystoupil také Muneeb Hassan Alrawi, přeseda Ústředí muslimských obcí v ČR. „Není třeba se bát islámu, ale je třeba se bát některých muslimů, to musí přiznat každý normální muslim či nemuslim,“ řekl. „Byl-li by islám ryze špatný, nebylo by možné říci, že existuje dobrý muslim,“ dodal.

V diskusi si vzal slovo turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali, podle kterého mnoho lidí v západním světě vlastně neví, co to islám vůbec je. „Nelze směšovat islám a terorismus, i v koránu je napsáno, že když zabiješ jednoho člověka, zabiješ celé lidstvo. Islámský stát a Boko Haram dělají islámu velkou škodu, islám rozhodně nereprezentují. My muslimové jsme v podstatě oběťmi těchto teroristů,“ řekl těsně před tím, než si vzala slovo Samková a vyslance vypudila ze sálu.

Debatu v publiku poslouchalo i několik poslanců, například Miroslava Němcová a Marek Benda z ODS, Jeroným Tejc a Jaroslav Foldyna z ČSSD, Jana Lorencová (ANO) nebo Marta Semelová (KSČM).

Zřejmě bez diplomatické dohry

Poslanci, kteří se akce zúčastnili, vesměs míní, že sněmovní seminář by neměl mít diplomatickou dohru. Rortržku neočekává ani Soukup. „To si myslím v žádném případě,” řekl.

Soukupova kolegyně z hnutí ANO, bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková doufá, že účastníci si ze semináře odnesou to lepší, nikoli to destruktivní.

„Já věřím na rozum a na moudrost zástupců zemí, kteří by se oprávněně mohli cítit dotčeni, ale neučiní tak a nebudou z toho vyvozovat nějaké dalekosáhlé závěry, protože to byla jedna účastnice. Myslím, že tam bylo dost nás, kteří se od projevu distancovali, já rozhodně k nim patřím,” řekla Válková.

Dopady události na vztahy Česka a dalších zemí nečeká ani Jeroným Tejc (ČSSD)

„Navíc paní Samková není ústavním činitelem, takže v tom nevidím, že by to mělo způsobit diplomatický problém,” prohlásil Tejc.

Ministerstvo zahraničí v reakci na prohlášení Samkové uvedlo, že srovnání islámu s totalitními režimy, je nepřijatelné.

Černínský palác pak na svém twitterovém účtu vyzval k mezináboženskému dialogu.

Související téma:

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

„Česká republika odsuzuje jakékoli srovnávání islámu s nacismem, pokládá to za nepřijatelné,” uvedlo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám