Hlavní obsah

Chovanec má v Bruselu dál odmítat kvóty pro uprchlíky

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Na experimenty s kvótami pro přerozdělování uprchlíků není podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) čas. Ve středu dostal od vlády mandát, aby na pátečním jednání v Bruselu kvóty opět odmítl. Připustil, že pokud by bylo Česko přehlasováno, podalo by žalobu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Prioritou je pro ČR ochrana hranic Evropské unie a dobře fungující záchytná střediska pro migranty.

„Od vlády mám na páteční Brusel jasný mandát: Jsme pro důslednou ochranu hranic EU a 100% funkční hotspoty. Na experimenty s kvótami není čas,“ uvedl Chovanec na Twitteru.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se proti mechanismu povinných kvót staví dlouhodobě. Chovanec v úterý novinářům řekl, že pokud bude Česká republika přehlasována, zřejmě podá proti kvótám žalobu.

„Pan premiér Sobotka už několikrát avizoval, že žalobu bychom použili v případě přehlasování. Nechci ale vyvolávat téma, které není na pořadu dne. Pokud bychom ale někdy v budoucnu přehlasováni byli, tak žaloba je legitimní obrana a myslím, že teď už bychom k ní šáhli,” prohlásil Chovanec. Vláda ale podle něj na středeční schůzi o takovém postupu nejednala.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

V Bruselu se bude také řešit otázka bezvízového styku pro Turky. Česká vláda trvá na tom, aby Turecko splnilo všechny požadavky, které EU požaduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám