Hlavní obsah

Při mši k výročí Karla IV. byla vystavena Svatováclavská koruna

Praha

Při mši v zaplněné svatovítské katedrále na Pražském hradě k 700. výročí narození Karla IV. byla v sobotu vystavena Svatováclavská koruna a obřadní Svatováclavský meč. Zasloužil se o vlast, řekl v proslovu o českém králi prezident Miloš Zeman v parafrázi zákona o zásluhách prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Kardinál Dominik Duka, který mši sloužil, mluvil o spravedlivém uspořádání společnosti v době Karla IV., postaveném na spolupráci církve a státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Korunovační klenoty byly slavnostně vyneseny ze Svatovítské katedrály. Na snímku zleva Bohuslav Sobotka, Jan Hamáček, Miloš Zeman, Milan Štěch, Dominik Duka a Adriana Krnáčová.

Článek

Zeman v krátkém proslovu označil Karla IV. za největší osobnost českých dějin. "Karel IV. se zasloužil o svoji i naši společnou vlast," řekl prezident. Panovník podle něj učinil z Českého království na tehdejší poměry bohatou a prosperující zemi, sídlo kultury a vzdělanosti a dal českým zemím mezinárodní kredit.

Karel IV. byl geniální architekt, či spíše urbanista, řekl Zeman. Zmínil také jeho rozšiřování zemí Koruny české spíše diplomacií než vojenskou aktivitou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Za účasti prezidenta Miloše Zemana a dalších nejvyšších představitelů státu i zástupců starých panovnických rodů Evropy sloužil kardinál Dominik Duka 14. května v katedrále svatého Víta mši k 700. výročí narození Karla IV.

"Císař Karel se postaral i o vše, co bylo potřeba k úplné suverenitě Českého království," řekl Duka. Zmínil v této souvislosti založení univerzity, vznik pražského arcibiskupství a zhotovení Svatováclavské koruny. V čele státu Karel IV. podle Duky vždy sloužil bohu i člověku.

Zlatá doba Karlovy vlády stála na spravedlivém uspořádání společnosti, v němž panovník a církev nesoupeřili, ale spolupracovali, řekl kardinál. "I dnes mluvíme o kooperačním modelu soužití církve a a státu," podotkl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Mši sloužil kardinál Dominik Duka v katedrále svatého Víta.

Klenoty budou pro veřejnost vystaveny dva týdny

Apoštolský nuncius Giuseppe Leanza během obřadu přečetl požehnání poslané papežem Františkem, zazněla také česká hymna.

Svatováclavská koruna a další korunovační klenoty byly vyzvednuty z komory ve svatovítské katedrále ve čtvrtek. K výročí narození Karla IV. budou od neděle po dva týdny vystaveny ve Vladislavském sále. Klenoty se vystavují jen za zvláštních okolností, většinou při příležitosti volby českého prezidenta.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman při proslovu ve Svatovítské katedrále.

Mše, která se konala přesně v den, kdy se před 700 lety Karel IV. narodil, se zúčastnili tři zástupci evropských panovnických rodů: lucemburský velkovévoda Jindřich I., monacký kníže Albert II. a lichtenštejnský dědičný princ Alois.

Přítomni byli mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další členové vlády, předsedové Senátu i Sněmovny, vysocí církevní představitelé, zástupci univerzit, armády či samospráv.

Reklama

Výběr článků

Načítám