Hlavní obsah

Desítky lidí se sešly na podporu vyhoštěného ruského studenta Ševcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před budovou ministerstva vnitra na pražské Letné se v úterý odpoledne sešlo několik desítek lidí. Vyjadřovali podporu studentovi Igoru Ševcovovi, který byl z ČR vyhoštěn kvůli účasti na sprejerství.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na Letné na podporu Igora ŠevcovaVideo: Novinky

 
Článek

Ševcov byl původně obžalován z útoku na dům ministra obrany Martin Stropnického (ANO). Soud ho ale druhý den jednání obžaloby zprostil. Pro to, že by na dům útočil, nebyl žádný důkaz. Soudkyně však rozhodla, že bude student vyhoštěn, protože loni na jaře hlídal a natáčel u zdi ruzyňské věznice, když tam jeho kamarád stříkal anarchistické nápisy. Verdikt není pravomocný.

Demonstranti trest považují za nepřiměřený a účelový.

„Myslíme si, že soud účelově obě kauzy spojil. To, že je někdo anarchista, by nemělo být trestné. Verdikt vyhoštění je nepřiměřený,“ řekla jedna z organizátorek.

Na akci dorazil i Ševcov. Mluvil především o situaci anarchistů v Rusku, o jejich pronásledování."Stát je tam organizovaný zločin. Člověk tam v těchto podmínkách jen přežívá," řekl Ševcov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ruský student Igor Ševcov u pražského soudu

Studenta přišel na demonstraci podpořit i vedoucí katedry etnologie Filozofické fakulty v Praze Marek Jakoubek. Nesouhlasil s tvrzením, které padlo u soudu, že mladík v ČR studuje naoko. „Není to pravda. Je to až nudně svědomitý student," řekl Jakoubek.

Protestní akce se zúčastnili také aktivisté a chartisté John Bok a Petr Uhl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám