Hlavní obsah

Vedení pražské policie se postavilo za zalehnutého policistu. Navzdory pravomocnému rozsudku

Praha

Vedení pražské policie ve čtvrtek podpořilo policistu, který prováděl vloni v červenci zákrok na demonstraci v Praze, při kterém měl být podle obžaloby napaden aktivistkou Kateřinou Krejčovou. Soud ji pravomocně zprostil obžaloby s tím, že policistu zranit nechtěla a vzhledem k rozdílu fyzické konstituce ani nemohla. Navzdory pravomocnému verdiktu hovoří policie o nepřípustném maření práce policistů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kateřina Krejčová, která měla způsobit zranění policistovi. Soud ji zprostil obžaloby.

Článek

„Jakékoli jednání, ať verbální nebo fyzické, směřující k maření úkonu policisty coby úřední osoby považuji za absolutně nepřípustné,” uvedl ředitel pražské policie Miloš Trojánek. „V tomto ohledu jednoznačně za policisty stojím a budu je podporovat v jejich nelehké práci i nadále,” dodal.

Incident se odehrál při protestu proti imigraci a uprchlickým kvótám, na které se tehdy objevily i šibenice chystané na lidi, kteří se měli dopustit vlastizrady. Policisté zasáhli proti aktivistům, kteří chtěli průvod demonstrantů zablokovat.

„Domnívám se, ze policii nepřísluší zpochybňovat pravomocné rozhodnutí soudu. Jedná se o trend, který není v souladu se zásadami právního státu,” řekl Novinkám právník Zbyšek Kordač z kanceláře Weinhold Legal.

Po střetu s drobnou ženou musel policista na neschopenku

Třicetiletá Krejčová podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele. Údajně mu praštil hlavou o zem, čímž mu vyrazil zub. Krejčová vážící zhruba 50 kilogramů bezmála stokilovému policistovi podle obžaloby skočila na záda a trhla mu ramenem. Policista si později stěžoval na bolest, kvůli pohmoždění kloubu musel být údajně týden na neschopence.

Domnívám se, ze policii nepřísluší zpochybňovat pravomocné rozhodnutí soudu
Zbyšek Kordač, právník Weinhold Legal

Podle soudního znalce Petra Korbeláře šlo o lehké poranění přechodného charakteru.

Soud osvobodil Kateřinu KrejčovouVideo: Novinky

„Byla jsem svědkem toho, jak dva policisté brutálně, sadisticky týrají mého přítele,“ hájila se již dříve obžalovaná. „Prostě jsem vlítla mezi dva policisty, abych zabránila násilí,“ uvedla Krejčová, kterou podpořily desítky pedagogů a studentů z FAMU, kde nedávno získala doktorát z audiovizuálních studií.

Policistovo zranění zpochybnil dokonce i žalobce

„Máme jiný názor na závadnost společenského jednání obžalované než prvostupňový soud,” uvedla předsedkyně senátu Městského soudu v Praze, která v odvolacím řízení rozhodla o zrušení původního rozsudku obvodního soudu, který Krejčovou v únoru potrestal podmínkou.

Jednání Krejčové by podle soudkyně ani nemělo být před soudem, považuje ho za naprosto bagatelní. Policistu Krejčová prý spíše zezadu "objala", podle soudkyně mu ublížit nechtěla. Zpochybnila i to, že policistu nějakým způsobem zranila.

Podle státního zástupce je ve věci dostatek důkazů, také ale zpochybnil, že by Krejčová policistu zranila. Její jednání navrhl překvalifikovat na přestupek.

Obžaloba se původně proti rozsudku obvodního soudu odvolala v neprospěch Krejčové, státní zástupce však toto odvolání stáhl.

BEZ KOMENTÁŘE: Video z policejního zásahu proti demonstrantůmVideo: Novinky

Anketa

Je podle vás přípustné, aby se represivní orgán, jakým je policie, vymezoval proti pravomocnému rozhodnutí soudu?
Ano
63,9 %
Ne
36,1 %
Celkem hlasovalo 8551 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám