Hlavní obsah

Na víkend se ochladí a vrátí se sněžení

Novinky, jas

Závěr dubna bude chladný a průměrné teploty budou odkazovat spíše k úvodu předchozího měsíce. Ochlazovat se začne o víkendu, kdy bude na naše území proudit chladný vzduch od severu. Zatímco v nížinách se dočkáme četných přeháněk, od vyšších poloh se bude jednat o sněžení. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Marek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čtvrteční ráno bylo poměrně chladné a na řadě míst se vyskytly přízemní mrazíky. V mrazových kotlinách na Šumavě či v Jizerských horách klesaly teploty až k -10 stupňům Celsia. Přes den bude převládat jasno či polojasno a odpoledne se teploty dostanou na 14 až 18 stupňů.

V pátek ráno bude klesat teplota na 5 až 1 stupeň a meteorologové opět očekávají četné přízemní mrazíky. Zpočátku dne bude ještě převládat počasí s minimem oblačnosti, ale již v průběhu dopoledne se začne zatahovat a navečer dojde i na první přeháňky. Denní maxima se nicméně udrží mezi 14 a 18 stupni.

V sobotu se naplno projeví přechod studené fronty. „Bude nejčastěji oblačno s občasným deštěm, který se bude vyskytovat zejména v horských oblastech, kde posléze začnou srážky přecházet ve sněhové,” upozornila Honsová. Ranní minima klesnou na 3 až -1 stupeň, přes den se dostanou na 9 až 13 stupňů.

V neděli bude zpočátku dne přechodně polojasno, posléze se však opět zatáhne. Přeháňky se opět budou vyskytovat zejména na horách a od nadmořské výšky 600 metrů budou sněhové. Ráno budou teploty klesat na 4 stupně až nulu, přes den se vyšplhají na 6 až 10 stupňů. „Pocitovou teplotu bude dále snižovat čerstvý vítr,” upozornila Honsová.

V pondělí a v úterý bude pokračovat počasí s velkou oblačností s občasným deštěm, který bude od poloh nad 600 metrů přecházet ve sněžení. Ranní minima budou klesat na 4 stupně až nulu, při zmenšené oblačnosti i na -2 stupně. V pondělí se teploty dostanou na 6 až 10 stupňů, v úterý pouze na 5 až 9.

Charakter počasí se podle modelů příliš nezmění ani v dalších dnech. I nadále bude pokračovat počasí s velkou oblačností, občasnými srážkami a teplotami mezi 8 a 12 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám