Hlavní obsah

Aktivistku si kvůli pomoci uprchlíkům pozvala sociálka

Právo, Barbora Janáková
Brno

Eva Zahradníčková (41) se snaží pomáhat uprchlíkům, poslední měsíce hlavně v táboře Idomeni poblíž řecko-makedonské hranice. Podle jejích slov jí to zatím ale přináší spíše problémy.

Foto: Facebook Evy Zahradníčkové

Eva Zahradníčková v uprchlickém táboře Idomeni

Článek

Poté, co jejího muslimského přítele před necelými třemi měsíci pobodali dva útočníci v pražských Vršovicích, má nyní Zahradníčková kvůli svým aktivitám problémy i s úřady.

Pracovníci Úřadu Městské části Brno-střed, přesněji úředníci orgánu sociálně- právní ochrany dětí (OSPOD), mají totiž obavy, že kvůli aktivitám na pomoc uprchlíkům zanedbává své vlastní děti.

Aktivistka žijící v Brně má čtyři potomky. Nejstarší syn je plnoletý a má už vlastní domácnost. Ze zbývajících tří dětí jsou dvě školou povinné a jedno chodí do školky.

Problém je, že tím, že já se starám o uprchlíky, tak prý nemám čas na vlastní děti
Eva Zahradníčková

Zahradníčková v pondělí Právu řekla, že když se minulé pondělí vrátila se svými dětmi z procházky, našla za dveřmi lísteček od OSPOD, aby se dostavila a podala vysvětlení. Když tam tedy včera přišla, byla prý překvapená, že nejvíce úřednicím vadilo, že pomáhá uprchlíkům.

„Problém je, že tím, že já se starám o uprchlíky, tak prý nemám čas na vlastní děti,“ sdělila Zahradníčková Právu. Aktivistka dále uvedla, že se snažila pracovnicím OSPOD oponovat, že podobně by měly chtít vysvětlení například i po kariéristkách, které v práci tráví víkendy.

Měsíc v Idomeni? Maximálně tři dny

„Úřednice mi tvrdila, že jsem naposledy byla v Idomeni měsíc. Tak jsem jí řekla, že jsem tam byla jen pár dní, a navíc jsem vzala děti s sebou,“ popsala další vývoj jednání na úřadě Zahradníčková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonských hranicíchVideo: Reuters

Sama vysvětlila, že v Idomeni byla pokaždé maximálně tři dny, právě i kvůli dětem. Vždycky tam prý jen odveze věci z humanitární sbírky, kterou organizuje, a pak jede zpátky.

Řekla mi, že si pečlivě prostudovala články, co o mně vyšly, a že jí to přijde nevhodné pro ty děti
Eva Zahradníčková

„Pracovnice úřadu mi řekla, že si pečlivě prostudovala články, co o mně vyšly, a že jí to přijde nevhodné pro ty děti,“ dodala. Zahradníčková přitom Právu sdělila, že vzhledem ke svobodnému povolání, které vykonává, má nyní čas vyzvedávat děti po obědě ze školky i ze školy.

„I přesto mi paní úřednice sdělila, že ve čtvrtek se přijde podívat k nám do bytu,“ konstatovala Zahradníčková s tím, že je zvědavá, jak to dopadne, protože v bytě má nyní humanitární sbírku uskladněnou.

Stmelilo nás to

OSPOD prý konal na základě podnětu jedné ze svých pracovnic v Brně-Líšeň, tvrdí Zahradníčková. Celé to prý mělo být přátelské setkání, a dokonce z něj prý nevznikl ani žádný protokol. Pracovnice úřadu se Právu odmítly k celé kauze vyjádřit.

Zahradníčková ovšem protestuje, že by pomáhala uprchlíkům na úkor rodiny, naopak má pocit, že tyto aktivity rodinu stmelily.

„Máme spoustu témat. Dokonce když spolu sedíme, tak místo aby každý čučel do vlastního počítače, tak jsme společně vytřídili tuny oblečení,“ uzavřela celou věc Zahradníčková s tím, že její děti si nyní váží víc toho, co mají, včetně jídla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám