Hlavní obsah

Brněnský informatik se rozhodl uklidit Česko, přidaly se tisíce lidí

Právo, ČTK, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Neochota úředníků zasáhnout proti černým skládkám stála za zrodem dobrovolnické akce Ukliďme Česko, která patří k největším v zemi. Loni se do ní zapojilo přes 30 tisíc lidí. Letos by jich mělo být ještě víc, protože se organizátoři spojili s další akcí Ukliďme svět. Přidat by se mohlo až sto tisíc lidí. Akce probíhá celý duben, tuto sobotu na Den Země se bude uklízet na 1700 místech.

Foto: Archiv Miroslava Kubáska

Miroslav Kubásek

Článek

Akci s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko organizuje Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák. V minulosti pořádali své akce samostatně. Za kampaní Ukliďme Česko stojí brněnský informatik Miroslav Kubásek, předseda organizace Ekosmák, který se takto rozhodl vzít věci do vlastních rukou. V roce 2014 získal projekt ekologického oskara v kategorii Kutil.

„Před šesti lety jsme si řekli, že je potřeba něco dělat s černými skládkami a tak jsme je začali mapovat. Vymyslel jsem proto aplikaci ZmapujTo.cz, kam mohou lidé zadávat polohu černých skládek,“ popsal začátek projektu Kubásek.

Když někdo narazí na černou skládku, vyfotí ji a přes aplikaci nahlásí. Systém pak podle souřadnic pozná katastr obce, kde se nepořádek nachází a odešle e-mail s upozorněním na příslušný úřad. Úředník má tak všechny informace rovnou nachystané včetně prokliku do katastrální mapy.

„Často se stává, že lidé přes náš systém skládku nahlásí, ale příslušný obecní nebo městský úřad se začne vymlouvat na legislativní a kompetentní problémy, tedy například že nahlášená skládka není na pozemku obce, a proto s tím nemohou nic dělat. To ale není pravda, měli by vyzvat vlastníka pozemku k nápravě nebo se obrátit na další státní instituce, jako je příslušný krajský úřad, nebo Česká inspekce životního prostředí,“ upozornil Kubásek.

Uklidíme sami

„Když lidé viděli, že se s nahlášenými černými skládkami nic neděje, tak se začali obracet na nás, proč to teda neuklidíme sami. Řekli jsme si dobře, uklidíme, ale vy nám s tím pomůžete. Takže jsme se inspirovali v zahraniční iniciativou Let´s do it!, tedy Udělejme to!, a v roce 2014 jsme zorganizovali první ročník akce Ukliďme Česko, do kterého se zapojilo hned šest tisíc dobrovolníků, kteří uklízeli na 280 místech,“ řekl Kubásek.

Bojovník proti nepořádku a vysokoškolský pedagog, který učí budoucí přírodovědce, kterak používat při práci IT vymoženosti, svůj projekt vidí jako bič na samosprávu, aby byla při řešení problémů s černými skládkami více aktivní.

„Celá třetina našich podnětů úřadům totiž zůstává naprosto bez reakce,“ upozornil Kubásek.

Do letošní akce, pro kterou se Kubásek se svými kolegy spojil s Českým svazem ochránců přírody, je zapojeno už přes 1 500 organizátorů, kteří nahlásili místa, jež hodlají uklidit. Na každého organizátora připadá průměrně 30 dobrovolníků, kterým není lhostejný nepořádek v jejich okolí. Od projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko dostanou rukavice či pytle na odpad.

„Nejlépe je se při úklidu domluvit na součinnosti s obecním úřadem, protože uklizený odpad se musí někam odvézt a zlikvidovat. Pokud obec pomoct nechce, tak v některých krajích spolupracujeme i s firmami, které odpad odvezou,“ dodal Kubásek.

Anketa

Přidáte se k dobrovolnické akci Ukliďme Česko?
Ano
52,3 %
Ne
47,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1835 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám