Hlavní obsah

Za šikanu Na Třebešíně vyloučili dva studenty

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Téměř po dvou měsících od zveřejnění otřesných záběrů šikany, kterou měsíce trpěla zesnulá učitelka Ludmila na Střední průmyslové škole Na Třebešíně v Praze 10, dopadl na agresory trest. Ale jen na dva studenty, kteří byli na videozáznamech. Navíc rodiče jednoho z vyloučených studentů se rozhodli bránit právní cestou. Právo získalo výpověď nového vedení školy, kde se brutální šikana odehrála.

Foto: Milan Malíček, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně v pražských Malešicích, kde došlo k šikaně učitelky.

Článek

„Jednomu ze tří aktérů zůstává původní trest, tedy podmínečné vyloučení a trojka z chování, protože na videozáznamech, které jsme viděli bohužel až v únoru, on sám vůbec nefiguruje. Proto tedy není důvod jeho potrestání přehodnocovat,“ řekl Právu Václav Jahoda, jenž je pověřen řízením školy poté, co magistrát dosavadního ředitele Františka Bártla odvolal za špatný postup při řešení šikany.

Aktéry, které zachytily telefony spolužáků, jak šikanují učitelku angličtiny, se škola nakonec rozhodla vyloučit.

Rodina zvažuje odvolání

„U dvou chlapců bylo řízení otevřeno a rozhodl jsem o jejich vyloučení na začátku minulého týdne. Pět dní po odeslání dopisu se do školy dostavili rodiče jednoho, přijali rozhodnutí a ukončili docházku. Ovšem rodiče druhého vyloučeného si s sebou přivedli právního zástupce, který naše rozhodnutí rozporoval s tím, že byl student už jednou potrestán,“ popsal situaci zastupující ředitel Jahoda.

„Náš právník to vidí jinak. Sepsali jsme tedy protokol, kde jsme zaznamenali a podepsali náš názor i pohled druhé strany zastupující studenta. Nyní je to tak, že oznámení o vyloučení obdrželi a mají lhůtu na to, se odvolat. Nicméně žádné odvolání od nich zatím nemáme,“ dodal Jahoda.

Během příštího týdne by však mělo být už jasno, zda rodiče vyloučení budou respektovat a jejich syn přestane do školy chodit, nebo se odvolají a rozhodne až vyšší instance, tedy pražský magistrát.

Být v té třídě je komplikované i pro toho samotného kluka. Rozhodně tu nikdo z nich nemachruje nebo se nijak výrazně neprojevuje
Václav Jahoda, pověřený řízením školy Na Třebešíně

V tuto chvíli z trojice provinilců tedy nechodí do školy pouze jeden. Dál v lavicích třídy sedí jak napodruhé už netrestaný studen s trojkou z chování, tak i ten, který vyloučen byl.

Sám současný ředitel školy však přístup rodičů nechápe. „Postup jeho rodičů mi přijde nerozumný. Myslím, že dál být v té třídě je komplikované i pro toho samotného kluka. Rozhodně tu nikdo z nich nemachruje nebo se nijak výrazně neprojevuje. Zbytek třídy je z celé té události pochopitelně vyděšený. Nálada se rozhodně nevrátila zcela do normálu,“ dodal Jahoda.

Příčinu úmrtí učitelky dál tají

A není divu, protože stále visí ve vzduchu obava z toho, že za smrt kantorky, která zemřela v jedné z pražských nemocnic na začátku února, tito tři studenti nesou vinu. Byť škola několikrát prohlásila, že zná důvod úmrtí učitelky, která byla podle nich dlouhodobě nemocná. To, zda mají studenti podíl na její smrti, vyšetřují pražští kriminalisté.

„Zatím v tomto případu není nic nového. Kriminalisté na něm však stále pracují a v horizontu několika týdnů by, předpokládám, mohli zveřejnit výsledky vyšetřování,“ informoval Právo mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Anketa

Je v pořádku, že SPŠ Na Třebešíně vyloučila dva studenty, kteří šikanovali učitelku?
Ano
99,2 %
Ne
0,8 %
Celkem hlasovalo 4812 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám