Hlavní obsah

Skupinu 16 Iráčanů chytili u německých hranic

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté ve čtvrtek v noci chytili v Ústeckém kraji na dálnici D8, osm kilometrů od německé hranice, dodávku, v níž bylo 16 iráckých křesťanů, které ČR přijala. Informaci Právu potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Skupina 16 iráckých uprchlíků se pokoušela přejet do Německa.

Článek

Se skupinou jeli dva řidiči brněnského autodopravce, přes nějž si skupina cestu zorganizovala. Oba byli zadrženi a jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Po výslechu policie oba řidiče v pátek odpoledne propustila.

Iráčané původně ubytovaní v Brně ve čtvrtek přijeli do Prahy, vyzvedli si své pasy a dostali třídenní výjezdní příkaz.

Skupina byla ale současně poučena, že nesmí nelegálně překročit hranici do jiné země EU. Mohou vycestovat pouze do Iráku, případně si v ČR na ambasádě jiného státu obstarat vstupní vízum do jiné země.

Že skupina ve skutečnosti míří do Německa, se spekulovalo už ve čtvrtek odpoledne.

Iráčané byli ve čtvrtek večer vyslechnuti a znovu poučeni, co podle zákona mohou dělat, a posléze propuštěni. Noc strávili v hotelu v Ústí nad Labem. Podle ČTK byli ráno opět převezeni i se zavazadly na služebnu.

Česko už program zastavilo

Do Německa se dostala už předchozí 25členná skupina, která bydlela v Okrouhlíku u Jihlavy. Německo ale po ČR chce, aby je přijala zpět, což Česko učiní. Osoby budou umístěny v detenčním zařízení. [celá zpráva]

ČR program přijímání iráckých křesťanů už zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám