Hlavní obsah

ČSSD musí zaplatit bez ohledu na Altnerovy dluhy, shodli se jeho právník, exekutoři i soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie musí zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi částku, o které rozhodl soud, a to bez ohledu na to, že Altner má dluhy a je potřeba uspokojit jeho věřitele. Ve čtvrtek se na tom shodli Altnerův advokát Václav Veselý, exekutorský úřad i mluvčí soudu pro Prahu 1. ČSSD oznámila, že Altnerovi nezaplatí 337 miliónů. Nejdřív chce vyhovět jeho věřitelům.

Foto: Petr Hloušek/Česká televize ČT24, Právo

Zdeněk Altner a jeho advokát Václav Veselý (vpravo ve výřezu)

Článek

Podle Veselého ale ČSSD nemá právo zadržovat peníze, které má Altnerovi z rozhodnutí Městského soudu v Praze zaplatit.

„Já s tím nemůžu nic dělat, my budeme postupovat podle zákona. Já nic jiného s jejich rozhodnutím nenadělám,” uvedl Veselý. Verdikt se stal pravomocným v pondělí, ve čtvrtek o půlnoci tak uplyne třídenní lhůta na zaplacení.

Vyplacení věřitelů, kteří vůči právníkovi uplatňují pohledávky zhruba ve výši 20 miliónů korun, by podle Veselého nemělo brzdit peníze pro samotného Altnera.

„To na to nemá vliv, oni samozřejmě budou muset plnit podle exekučních příkazů věřitelů, kteří to uplatní, takže jim vypořádají ty pohledávky, které jsou pravomocné a které jsou přiznané a nárok na to má ten věřitel. A zbývající část nemají právo zadržovat a měli by zaplatit," poznamenal.

Odmítl tvrzení ČSSD, že by Altner mohl peníze převést do daňového ráje. "To je spekulace. Můj klient v životě nevyužíval žádný daňový ráj. Jestli sociální demokracie s tím má zkušenosti, tak patrně se toho obává," uvedl.

Mluvčí soudu: ČSSD má pravdu jen částečně

Také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná uvedla, že sociální demokracie musí Altnerovi zaplatit ve stanovené lhůtě, jinak bude jednat v rozporu s rozsudkem. Pravdu má podle ní strana v tom, že by měla plnit včasnější exekuční příkazy, které vydali exekutoři vymáhající Altnerovy závazky vůči třetím osobám.

„Pokud exekutoři zjistili, že má pan Altner pohledávku vůči ČSSD, tak už nyní mohli vydat exekuční příkaz na přikázání pohledávky (aby peníze od ČSSD z Altnerova účtu putovaly rovnou k věřitelům – pozn. red.). Pokud je včasnější ten příkaz, tak ČSSD ho má teď plnit, v té části má pravdu,” řekla Novotná.

Pokud však exekuční příkazy nepokryjí celou částku, měli by sociální demokraté hradit v rozsudkem stanovené lhůtě i Altnerovi, uvedla mluvčí.

Exekutoři: Altnerovy závazky nemají vliv

Altnerovy dluhy nemají vliv na povinnost ČSSD uhradit mu 337 miliónů korun za právní služby v kauze Lidového domu také podle exekutorského úřadu. Ten by mohl už teoreticky v pátek přijmout exekuční návrh na vládní stranu, pokud ve stanovené třídenní lhůtě nezaplatí.

V rámci vykonávacího řízení by pak uspokojoval i Altnerovy věřitele, kteří by se mu přihlásili.

„To, že nebude plněno všechno jemu (Altnerovi), ale bude to plněno věřitelům skrze exekuční příkazy, to je věc druhá. Ale jakmile bude v právní moci exekuční titul, který říká, že má nárok na úhradu od ČSSD, může hned druhý den jít k exekutorovi a podat návrh,” uvedla exekutorská kandidátka osloveného úřadu.

Choděra: Smlouva s Altnerem byla základní chyba

„ČSSD nezvolila správný postup. Buď musí peníze doktoru Altnerovi zaplatit, nebo musí požádat soud, aby peníze vzal do úschovy,“ řekla Novinkám advokátka Vladimíra Jičínská.

„Základní chybou, ke které došlo hned na začátku, bylo samotné ujednání smlouvy s doktorem Altnerem, na kterém se podílel Ivo Svoboda, kde byly domluveny ty strašné úroky,“ hodnotí právník Oldřich Choděra smlouvu obsahující úroky z prodlení několikanásobně převyšující obvyklé částky.

Smlouvu podepsal tehdejší předseda sociální demokracie Miloš Zeman. Podle bývalých místopředsedů Zdeňka Škromacha a Petry Buzkové o dohodě s Altnerem vedení strany nerozhodovalo. V podobě, v jaké ji Zeman podepsal, by ji prý místopředsedové strany neschválili. [celá zpráva]

Anketa

Je v pořádku, že ČSSD odmítá zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 miliónů?
Ano
24 %
Ne
76 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7450 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám