Hlavní obsah

Na cvičení Ample Strike se mohou objevit i americké strategické bombardéry

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošního cvičení Ample Strike, které bude v srpnu a září probíhat v České republice, se zúčastní téměř dvě desítky armád. Při nácviku spolupráce leteckých návodčích, pozemních sil a posádek letounů budou nad Českem operovat vedle gripenů či L-159 i německá tornáda či polské Su-22. Američané zvažují možné nasazení vrtulníků AH-64 Apache a strategických bombardérů B-1 a B-52. V jednání je i účast stroje Boeing KC-135 Stratotanker.

Foto: Profimedia.cz

Strategický bombardér B-1

Článek

Prozatím účast na cvičení, které bude v gesci české armády, předběžně potvrdilo 17 zemí. Další zvyšování počtu účastníků armáda neplánuje s ohledem na udržení kvality výcviku.

Vedle profesionálních vojáků budou do cvičení, které proběhne od 30. srpna do 20. září, zapojeni i příslušníci aktivních záloh, kteří budou mít na starosti ochranu letiště v Náměšti nad Oslavou.

Foto: Profimedia.cz

KC-135R při doplňování paliva

„Po několika letech se do cvičení opět zapojují polské vzdušné síly s letouny Su-22, nově se zúčastní například Rumunsko s letouny MiG-21. Nově budou podporu pozemních jednotek poskytovat i německé letouny Tornado,” uvedl řídící cvičení plukovník Zdeněk Bauer.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Bojový letoun Tornado německého letectva

„Klíčová je účast vzdušných sil Spojených států amerických. Ta přidává celému cvičení značnou hodnotu,“ dodal. Uvažuje se i o účasti obřího amerického bombardéru B-52 Stratofortress.

Které státy by se měly zúčastnit
Belgie, Dánsko, Kanada, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Spojené státy americké, Velká Británie

Vedle již zmiňovaných strojů budou vojáci cvičit i s vrtulníky Mil Mi-24/35 a Mi-171 české armády. Účast také přislíbily litevské L-39, německé PC-9, LearJet, maďarské JAS-39 Gripen, rumunské vrtulníky IAR-300 či slovinské stroje PC-9.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bombardér B-52 Stratofortress

Přesné počty účastníků i techniky armáda oznámí po závěrečné plánovací konferenci v červnu.

Foto: Boeing

AH-64A Apache americké armády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám