Hlavní obsah

Altnerův právník si převzal rozsudek, ČSSD by měla do čtvrtka zaplatit 337 miliónů

• Aktualizováno

Právní zástupce Zdeňka Altnera Václav Veselý si v pondělí převzal usnesení, na jehož základě by měl Altner od ČSSD získat 337 miliónů korun. Rozsudek se tak stal pravomocným a strana by do čtvrtka měla zaplatit. Právníci ČSSD ale v reakci na Veselého slova oznámili, že protistrana si rozhodnutí dosud nepřevzala.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

Článek

"Ano, včera nám byl rozsudek doručen," řekl v úterý Veselý. Ve čtvrtek by tak měla ČSSD vypršet lhůta k plnění. "Je to tak, ale ještě musíme dodat protistraně platební místo. Jsme ve spojení, my to samozřejmě včas dodáme," sdělil.

Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina a Partners, která zastupuje ČSSD, ale tvrdí, že strana může vycházet jen z informací od soudu. "Ani v informační kanceláři, ani ve spisu není uvedeno, že by si to protistrana převzala. Zatím je pouze uvedeno, že to bylo dodáno, nikoliv vyzvednuto. Tam je elektronická dodejka, která se ihned objeví," uvedl.

„Rozsudek mám v ruce, vůbec nechápu, proč ČSSD tvrdí opak,“ potvrdil Právu Veselý v reakci na informace právníků ČSSD.

Část peněz půjde na umoření exekucí

Altner patrně nezíská celou částku, neboť Exekutorská komora eviduje 13 pravomocných exekucí v celkové výši kolem miliónu korun. Podle strany se hlásí i další Altnerovi věřitelé.

Spor mezi ČSSD a Altnerem začal v roce 1997, kdy spolu uzavřeli smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc bude právníkovi vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu.

Právník straně spor vyhrál, ta mu ale zaplatila jen část peněz.

Podle smlouvy nabíhalo penále – každý den 0,3 procenta. Nyní musí ČSSD Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu a smluvní pokutu, která se za 5734 dní, kdy spor trvá, vyšplhala na zhruba 317 miliónů.

Strana již podala dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Strana nicméně doufá, že by NS mohl v rámci dovolání odložit právní moc či vykonatelnost napadeného rozhodnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám