Hlavní obsah

Nadaci Generace 21 pomáhal konvičkovec, rozešli se ve zlém

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Generace 21 odmítá, že by udělala chybu při výběru iráckých křesťanů. Pomáhal jí rodilý Iráčan Salman Hasan, konvertita od islámu ke křesťanství, který se angažuje kolem Bloku proti islámu (BPI) Martina Konvičky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

„Zcela jistě nemůže za krach projektu pan Hasan. Mám pocit, že se tady opět nějaká nevládka zamotala do věcí, do kterých jim nic není, a neprovedla úplně dobrý výběr,“ řekl ve čtvrtek Právu Konvička, který se s Hasanem setkával na veřejných vystoupeních Úsvitu a BPI proti islámu.

Hasanova znalost jazyků byla pro nadaci klíčová, každého Iráčana, který je v ČR, sám navrhl.

„Ale ministerstvo vnitra chtělo nějaké parametry, což on úplně nezvládal, a proto tam s ním jezdil náš právník, který seznamy finalizoval,“ uvedl člen nadačního fondu a evangelický teolog Dan Drápal. Zdůraznil, že příběhy osob kontrolovala vláda a každého prověřily tajné služby.

BEZ KOMENTÁŘE: Osm iráckých křesťanských uprchlíků odletělo zpět do vlastiVideo: Novinky

S Hasanem se nadace rozešla ve zlém. Prý ho rozzlobilo, že nadace vyškrtla ze seznamu rodinu jeho bratra. Podle Drápala kvůli podmínkám ministerstva vnitra, které vyžadovalo pouze křesťany, jimiž příbuzní nebyli.

Definitivně se rozešli, když začal Hasan šířit teorie o tom, že migrační krizi organizují USA a Turecko a že ČR má vystoupit z EU.

Hasan podle čtvrteční MF Dnes nasazuje proti fondu Generace 21 s tím, že Iráčané si na fond stěžovali na vnitru, protože prý „jsou vězněni v budově mimo město, chyceni v pasti“. Hasan, který je nyní v Iráku, nedávno Iráčany prý přesvědčoval, aby přijali nabízené byty a zůstali v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám