Hlavní obsah

ČSSD by těsně porazila ANO, tvrdí průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle modelu ppm factum by se vítězem voleb stala v březnu ČSSD se ziskem 20 procent hlasů. ANO by v těsném závěsu získalo 19,9 procenta a třetí komunisté 14,9 procenta. TOP 09 průzkum přisuzuje 10,1 procenta, lidovcům 8,2 a ODS sedm procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v březnu podle PPM Factum

Článek

Z dalších stran by 4,9 procenta získala Okamurova SPD a 4,8 procenta by měli piráti. Hnutí Úsvit by dostalo 3,1 procenta hlasů a Strana zelených 2,4 procenta.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by měla ČSSD 54 zákonodárců, ANO 52 a KSČM by zastupovalo 40 poslanců. Klub TOP 09 by čítal 22 členů, 14 zástupců by měla ODS a 18 poslanců by měli lidovci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů podle PPM Factum

„Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se do koalice opět spojily ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by i v současné době potřebnou většinu, dokonce ústavní – 124 mandátů,” konstatovala agentura.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 53 procent oprávněných voličů.

Průzkum proběhl od 17. do 29. března a zúčastnilo se jej 1016 respondentů.

Reklama

Související témata:

Související články

ANO si udržuje výrazný náskok před ČSSD

Podle březnového volebního modelu STEM by ve volbách zvítězilo hnutí ANO se ziskem 28,2 procenta. Druhá ČSSD by dostala 18,5 procenta a komunisté 14 procent...

Výběr článků

Načítám