Hlavní obsah

Osmičlenná rodina iráckých uprchlíků se chce z ČR vrátit do vlasti

Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Osmičlenná rodina iráckých křesťanských uprchlíků, která je ubytovaná v Brně, se rozhodla vrátit do vlasti. Řekl to Martin Frýdl, mluvčí nadačního fondu Generace 21, která organizuje pomoc těmto lidem. Rodina návrat odůvodnila tím, že prarodičům se stýská po domovině a chtějí umřít v rodné zemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Únorový přílet jedné ze skupin Iráčanů do Prahy

Článek

Jak přesně bude přesun zpět do Iráku technicky vypadat a kdo ho bude financovat, se podle Frýdla nyní řeší.

Fond Generace 21 navíc odložil podání žádosti o přidělení bytů rodinám uprchlíků v Jihlavě. Podle Frýdla Iráčané ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy nejsou spokojeni s vyhlídkami na budoucnost. Jak se zachová tato skupina, není jasné, protože fond od nich dostává různé informace.

„Nevíme, zda opustí Českou republiku a pokusí se usadit v jiné členské zemi EU, zůstanou v ČR a vystoupí z programu nadačního fondu, nebo zda se vrátí do Iráku,” uvedl Frýdl. Podle něj se rozhodnutí mění i několikrát během dne.

Rodiny v Okrouhlíku pocházejí z města Mosulu, které je stále obsazeno Islámským státem. Jde o tutéž skupinu, která přiletěla jako první už v lednu letošního roku, jejíž nespokojenost s ubytováním vyvolala u české veřejnosti rozpačité reakce. [celá zpráva]

Každopádně plány s přesunem do jiné země Evropské unie nemají v tuto chvíli příliš velkou šanci na úspěch. Azyl v České republice je k žádnému samozřejmému přesunu neopravňuje.

Odchod psychicky neunesli

Frýdl uvedl, že odchod z vlasti logicky provázejí pochybnosti a psychické problémy. „Dnes se ukazuje, že to někteří z uprchlíků neunesli. Nesuďme je – představme si sami sebe po několika týdnech v nové zemi v podobné situaci,” uvedl Frýdl.

Kromě Brna a Okrouhlíku jsou další Iráčané i ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku a v Praze. Celkem jich je nyní v Česku 89, fond předpokládá, že jejich celkový počet bude 150.

Poslední uprchlíci přiletěli v polovině března. Místo nahlášených 23 jich dorazilo 21, dva se nakonec rozhodli v Iráku zůstat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám