Hlavní obsah

Mladí ze Západu míří do Česka. Cítí se tu bezpečněji

Právo, Jiří Vavroň, Jindřich Ginter
Aktualizováno

Do Česka se pozvolna stěhují mladí lidé ze západoevropských zemí. Důvod? Snadněji tu seženou práci a hlavně se tu cítí bezpečněji. Dokládají to osobní plány některých cizinců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Cizinci se v Česku cítí bezpečněji než v jiných zemích. Ilustrační foto

Článek

„Nejenže máme pořád vysokou nezaměstnanost, ale u nás doma už přestává být bezpečno. Máme své radikály. Část země usiluje o samostatnost,“ řekl Právu pětadvacetiletý Španěl Mario z Barcelony.

Oprava: V úvodu předchozí publikované verze tohoto článku jsou jako zdroje hodnocení, že hlavními důvody, proč se mladí cizinci chtějí k nám stěhovat, jsou nedostatek práce, obavy z migrantů a větší bezpečnost u nás, chybně uvedeny „některé analytické zprávy“ a průzkumy, které si nechává dělat Evropská unie, a dále „osobní zkušenosti cizinců“. Hodnocení však bylo postaveno výhradně na osobních zkušenostech cizinců, s nimiž autoři článku hovořili. Údaj o zvyšujícím se počtu cizinců ze zemí EU v ČR poskytl Český statistický úřad. Za chybu, kterou způsobili autoři článku, se čtenářům omlouváme.

Zamiloval se

„A ještě do toho nevypočitatelní islamisté, kteří si tady i jinde v západní Evropě léta studují, vypadá to, že se integrovali, a najednou bez okolků rozsévají smrt, kde je napadne,“ uvedl. Mario je realitní makléř. Před rokem se, jak říká, bláznivě zamiloval do české vysokoškolačky Petry z východních Čech.

„Přijela na výměnný studentský pobyt. Mysleli jsme, že zůstaneme ve Španělsku. Ale po tom, co se děje, jsme rozhodnuti odejít do Prahy. Je tam bezpečno, potkává se tam bez velkých potíží spousta kultur,“ míní Mario. Předpokládá, že v Praze najde dobře placenou práci bez potíží.

„V Praze mají zastoupení všechny významné mezinárodní korporace. V Česku neplatí vzhledem k cenám až tak špatně. Třeba banky pořád hledají mladé lidi na zajímavé pozice,“ dělá si naděje Mario.

Má co nabídnout: praxi makléře s přesahem po celé západní Evropě a s lehkostí dva světové jazyky, angličtinu a španělštinu. „Vlastně tři, česky se učím docela zdatně,“ dodal mladý Španěl s úsměvem.

Za deset let cizinců z EU dvakrát více

Tak jako on uvažují tisíce dalších. Od roku 2004 se počet cizinců v Česku ze zemí EU zvýšil 2,3krát na současných 184 500. A do ČR se chystají další Evropané ze všech koutů Unie.

O vystěhování do jiné země má zájem například více než třetina mladých Italů, 13 procent Švédů, 60 procent Maďarů, 41 procent Poláků. V Evropě je kolem pěti miliónů mladých nezaměstnaných.

„Odešli jsme z Čech nejprve do Mnichova. Pak jsme se přestěhovali do Berlína. A teď chceme do Prahy, i když to bude pro manželku asi ze začátku těžké,“ svěřuje se čtyřicetiletý umělec Robert, který žije s o něco starší Němkou a mají ještě malé děti.

Další rodina říká to samé. „Dcera odešla před deseti lety do Německa za mužem. Mají pěkné manželství, žijí si dobře, ale teď nás s dědou šokovali. Chtějí do Prahy, protože podle nich tam přestává být bezpečno,“ říká sedmdesátiletá paní Karolína z Prahy.

Anketa

Cítíte se v České republice bezpečně?
Ano
83,9 %
Ne
16,1 %
Celkem hlasovalo 7351 čtenářů.

Výběr článků

Načítám