Hlavní obsah

Kalousek: 25. únor Dnem mezinárodní hanby pro Prahu

Právo, ada, nig, trj
Aktualizováno

Pětadvacátý únor bude nově od dnešního dne také Dnem mezinárodní hanby pro Prahu. Historickou odpovědnost za to ponesou šéfové ANO, ODS a ČSSD Andrej Babiš, Petr Fiala a Bohuslav Sobotka. A to proto, že jejich zastupitelé v pražském magistrátu prosadili text dohody uznávající Tchaj-wan jako nedílnou součást Číny. Tak označil čtvrteční hlasování pražského zastupitelstva šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Neexistuje jediný důvod, proč by se článek týkající se vrcholné mezinárodní politiky měl objevit v dohodě mezi jednotlivými municipalitami. Pokud tedy tím jediným důvodem nemáme na mysli ustrašenost, podlézavost a servilitu vůči silným autokratickým režimům,“ prohlásil Kalousek na mimořádné tiskové konferenci.

 Své rozhořčení vyjádřil Kalousek i na Twitteru.

Jeho ostré kritice neunikl vedle Fialy také Marek Benda. „Při veškerém přátelství je mi k smíchu pan poslanec Benda, který v parlamentu léta předstírá přátelství k Tchaj-wanu, aby pak přihlížel, jako jeho kolegové z pražské ODS hlasují pro předloženou nestoudnost,“ uvedl šéf TOP 09 a dodal: „Upřímně lituji svého kolegu Petra Fialu, který se ze všech sil snaží vytvořit obraz nové ODS, aby pak trpně musel přihlížet, že o reálných činech jeho strany ve skutečnosti rozhodují (Ivo) Rittig, (Tomáš) Hrdlička a (Alexandra) Udženija.“

„Zoufalé činy zoufalých mužů nebudu komentovat,” řekla na to první místopředsedkyně ODS Udženija.

Fiala: Útok je zbytečný

Proti Kalouskově kritice se vzápětí ohradil Fiala s tím, že TOP 09 na ODS zbytečně útočí.

„Politika jednotné Číny byla a je součástí české zahraniční politiky od jejího počátku, bez ohledu na to, zda se ministr zahraničí jmenoval Karel Schwarzenberg či Luboš Zaorálek,“ uvedl šéf ODS. Připomněl, že v Praze se navíc zahraniční politika nedělá. „Nemám ale v úmyslu celou věc dále eskalovat. Raději spolupracujme,“ uvedl Fiala.

Kalousek přitom nepřipouští, že partajní šéfové o chystaném hlasování nevěděli a nemohli zabránit svým členům v podpoře dokumentu.

Podle předsedy pražské organizace TOP 09 Jiřího Koubka byl přitom klub zastupitelů ODS jediným, kdo měl volné hlasování. Z osmi jeho členů podpořilo text dohody pět zastupitelů. Zbývající tři pak ve shodě s Kalouskem označil jako statečné.

TOP 09 ústy Kalouska uvedla, že si vyhrazuje právo nerespektovat daný článek smlouvy a její komunální zastupitelé se budou svobodně a na příslušné úrovni setkávat s představiteli Tchaj-wanu, kdykoli to uznají za vhodné.

Komentář Jiřího Pehe na Twitteru.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám