Hlavní obsah

Praha kvůli partnerství s Pekingem musela uznat Tchaj-wan za součást Číny

– Praha
Právo, trj

Praha naváže sesterské vztahy s Pekingem. Dohodu předloženou primátorkou Adrianou Krnáčovou ve čtvrtek schválilo pražské zastupitelstvo i s uznáním Tchaj-wanu jako nedílné součásti čínského území. Právě to bylo terčem ostré kritiky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

„Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území,“ říká jeden z pěti bodů dohody, která se vejde na jeden list papíru.

Zařazení věty požadovala čínská strana, poukázal na to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který navázání vztahů sesterských měst v Pekingu dojednával.

Stropnický: Co je to za partnerství, když si jeden diktuje?

Šéf zelených a pražský zastupitel Matěj Stropnický navrhl větu o územní celistvosti Číny vypustit, nenašlo se však pro to dost hlasů. „Sesterská spolupráce nemá probíhat tak, že si jedna strana diktuje podmínky. Pokud to tak je, nejedná se o žádné partnerství,“ řekl Právu Stropnický.

Zarazilo ho také společné prohlášení ministerstev zahraničí Česka a Číny z dubna 2014, na které se dohoda Prahy s Pekingem odvolává. Prohlášení nemluví jen o Tchaj-wanu, zmiňuje i Tibet. V březnu má Prahu navštívit čínský prezident Si Ťin-pchin, součástí delegace má být i pekingský starosta Wang An-Šun, rozvíjí se letecké spojení Prahy s Čínou.

Náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký (ČSSD), který je také pražským zastupitelem, znění dohody i větu o Tchaj-wanu hájil. „Je to přesná citace, která je integrální součástí české zahraniční politiky posledních 27 let,“ řekl Kaucký. Podle něho se takovým zněním česká zahraniční politika řídila i v éře ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Co se budeme od Pekingu učit, ptá se Hudeček

Exprimátor Tomáš Hudeček (Nez.) rozebral jednotlivé důvody, proč má mít Praha s nejméně desetkrát větším Pekingem sesterský vztah. Ironicky zmínil například dopravu. „Peking má v současnosti pět silničních okruhů. Všechny ulice jsou neskutečně zaplněny auty, dokonce jsou zácpy lidí v metru. Takže my se od nich budeme učit dopravu,“ popsal Hudeček.

Návrh dohody Prahy s Pekingem neprošel v městské radě, postavila se proti němu Jana Plamínková (STAN) právě kvůli nesouhlasu s větou o Tchaj-wanu.

Návrh Krnáčové v zastupitelstvu však podpořily kluby ANO, ČSSD, KSČM, pět z osmi členů ODS a jedna nezařazená zastupitelka. Pro dohodu bylo 35 z 65 hlasů, pro vypuštění sporné věty jich hlasovalo pouze 27.

Svět není černobílý, hájila návrh primátorka

Krnáčová řekla, že se nelze na svět dívat černobíle, protože je „mezi tím strašně moc odstínů šedi“. S textem o územní celistvosti Číny včetně Tchaj-wanu Krnáčová souhlasí. „Jinak bych to nepředložila,“ řekla primátorka a dodala: „Je právo každého zastupitele se svobodně rozhodnout.“

Pražští zastupitelé o věci diskutovali asi dvě hodiny. Čekala se debata obsáhlejší, ale na návrh Mikuláš Ferjenčíka (piráti), který predikoval, s jakými argumenty kdo vystoupí, byla rozprava brzy ukončena. Šéf pražských zelených Ondřej Mirovský (SZ) při diskusi ukazoval tibetskou vlajku a žádal, aby zastupitelstvo odsoudilo čínskou anexi Tibetu v 50. letech minulého století. Ani Mirovského návrh nebyl přijat.

Anketa

Souhlasíte s tím, že Praha kvůli partnerství s Pekingem splnila podmínku Číny a uznala Tchaj-wan za její součást?
Ano
21,4 %
Ne
78,6 %
Celkem hlasovalo 2250 čtenářů.

Související témata:

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Tomáš Hudeček během očekávání volebních výsledků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám