Hlavní obsah

Organizátor šikany patří do pasťáku, facka by leccos vyřešila, řekl Zeman

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má za to, že organizátor šikany na Střední průmyslové škole Na Třebešíně by měl skončit ve výchovném ústavu. Podle hlavy státu není podmíněné vyloučení ani snížená známka z chování dostatečným trestem za terorizování učitelky. Zeman má za to, že díl viny má i vedení školy. Případ podle svých slov celkem podrobně studoval a přimlouval by se za možnost používat i mírné fyzické tresty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„A pochopitelně, když se podíváte na videozáznamy, no tak ten kluk, co je hlavní organizátor, patří do pasťáku,” uvedl Zeman.

„Vyloučení, natož podmíněné vyloučení je příliš slabým trestem, protože ho může přijmout jiná škola a lidé tohoto typu by se měli skutečně umisťovat do k tomu určených zařízení,” dodal.

Podle něj by mělo být odvoláno celé vedení školy, nejen ředitel. "To je takzvaná kolektivní odpovědnost, která platí i v tomto případě,” řekl prezident.

Žáci několik měsíců šikanovali pětapadesátiletou učitelku angličtiny. V lednu za to byla trojice agresorů potrestána podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zkolabovala a zemřela.

Vedení školy trvá na tom, že mezi šikanou a jejím úmrtím není příčinná souvislost. Je také přesvědčeno o tom, že postupovalo správně a na základě tehdejších důkazů byl postih odpovídající. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v pondělí po setkání se studenty školy uvedla, že šikana učitelky byla na této škole výjimkou.

Facka leccos vyřeší

V rámci prevence by podle Zemana prospělo, pokud by bylo možné používat umírněné fyzické tresty.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„Taková dobře mířená facka leccos vyřeší,” řekl. Má s tím osobní zkušenost. „Moje maminka byla učitelka na základní škole. Měla pro změnu vařečku. A tou vařečkou, kterou si nosila z domova, plácala děti po zadku včetně mě. Protože mě také asi dva roky učila,” řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám