Hlavní obsah

Dávali mu tříprocentní šanci na přežití, teď i se svým handicapem vozí postižené

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Handicapovanému Martinu Břouškovi se splnil sen. Muž, kterému po pádu z třináctimetrové výšky dávali lékaři pouze tříprocentní šanci na přežití, se stal takzvaným helpdriverem, tedy přepravcem handicapovaných. Svůj byznys chce ještě rozjet, plánuje zaměstnat i další postižené.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Martin Břoušek se svojí speciálně upravenou dodávkou

Článek

Břoušek, který pracoval jako klempíř, zůstal kvůli pádu ze střechy pár měsíců připoután na invalidní vozík. Nyní musí chodit s holemi, má ochrnutou jednu nohu, funguje mu na ní jen jeden z předních stehenních svalů.

I přesto se rozhodl, že chce začít podnikat a pomáhat. Díky úrazu si totiž uvědomil, jak těžké může být pro handicapované dopravit se z místa na místo.

Před dvěma lety spolu se svými přáteli začal shánět peníze, aby si mohl pořídit speciálně upravenou dodávku a přepravovat lidi, které potkal horší osud. Nyní se mu přání splnilo. Díky benefičním koncertům a dalším akcím se mu podařilo nasbírat 160 tisíc korun, které použil k akontaci vozu.

Projekt chce rozšířit do dalších měst

„Momentálně vozím jednu mentálně postiženou holčičku na kroužek keramiky, o víkendech budu přepravovat závodníky Černých koní (handicapovaní sportovci na handbiku – pozn. red.),“ řekl Novinkám Břoušek.

Dodávka Helpdriver má speciálně upravenou převodovku a také hydraulickou plošinu, díky které lze naložit invalidní vozík. Ve voze musí být také speciální bezpečnostní pásy na přichycení vozíku. Při pravidelných jízdách minimálně dvakrát týdně nabízí Břoušek cenu 11 korun za kilometr, jednorázová cesta stojí 16 korun za kilometr.

Helpdriver zatím funguje především v Praze. Břoušek by chtěl ale projekt rozšířit i do ostatních krajských měst. „Zaměstnával bych handicapované, kteří by byli schopni řídit,“ nastínil svůj plán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám