Hlavní obsah

Policie při demonstracích neselhala, tvrdí Chovanec. Pelikán nesouhlasí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Demonstrace, které se v Praze uskutečnily 6. února, byly pravděpodobně největší za posledních dvacet let, prohlásil v pondělí na tiskové konferenci ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Uvedl také, že policie při ve své práci neselhala. S tím v pondělí odpoledne znovu vyjádřil nesouhlas ministr spravedlnosti Robert Pelikán z koaličního hnutí ANO.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Není důvod nikoho trestat a říkat, že policie selhala,“ řekl po dvoutýdenním prověřování Chovanec. „Stojíme za prací policie,“ zdůraznil i policejní prezident Tomáš Tuhý. Na demonstracích zasahovala asi tisícovka mužů zákona.

Výsledek šetření je podle Chovance jednoznačný. „Žádné zásadní excesy ze strany policie jsme nenašli,“ dodal. Nikdo, kdo je veřejně činný, by neměl dělat rychlé soudy, dodal na Pelikánovu adresu.

Proč šlo s průvodem osm policistů? ptá se Pelikán

Šéf resortu spravedlnosti Pelikán totiž vyvození osobní odpovědnosti kvůli průběhu demonstrací požadoval po velitelích zásahu už před dvěma týdny. Na pondělní tiskovou konferenci k vyhodnocení prověrky policejního zásahu dostal pozvání, ale kvůli jednání nedorazil.

Brífink ale sledoval v televizi. Odpoledne uvedl, že stále trvá na tom, že policie neodvedla dostatečnou práci. „Myslím, že jsme viděli, že došlo k opakovanému narušení veřejného pořádku, tak mi z toho nevyplývá, že byl zásah bezproblémový,” hodnotil po Chovancově tiskové konferenci Pelikán.

Na otázku, co by měl podle něj ministr vnitra Chovanec dělat, odvětil se slovy: „Měl by se policie zeptat, proč ve chvíli, kdy bylo celkově nasazeno tisíc lidí, tak s jedním z hlavních průvodů jde osm lidí.” Zopakoval také, že by se měla vyvodit odpovědnost, což podle něj ale nemusí hned znamenat padání hlav.

Protestovalo až deset tisíc lidí

Chovanec po vyšetřování také uvedl, že se zatím nepovedlo najít policistu, který údajně nereagoval na prosbu redaktora Českého rozhlasu o pomoc ve chvíli, kdy přenosový vůz napadli demonstranti. „Takovéto praktiky u policie nemají své místo. Chtěl bych vyzvat konkrétního policistu, pokud se to opravdu stalo, aby se přihlásil,“ odsoudil Chovanec.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příznivci (vpravo) a odpůrci (vlevo) uprchlíků se 6. února odpoledne střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně.

V sobotu bylo podle resortu vnitra nahlášeno celkem osm demonstrací a shromáždění s následnými pochody. „Pravděpodobně to byla největší demonstrace za posledních 20 let, bylo tam až 10 tisíc lidí celkově,“ zhodnotil Chovanec.

Kliniku policie nehlídala

Policie šetřila i útok na pražské sociální centrum Klinika, k níž hlídky dorazily až několik minut po incidentu. „Informace o tom, že by mohlo dojít k incidentům, nebyly. Policisté byli na místě v řádu několika minut,“ odpověděl Chovanec na otázku, proč policie na místě nehlídala i přes to, že se daly výtržnosti očekávat.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Byť je Klinika jednou z mediálně známých budov, je víc takových míst,“ dodal ministr. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám