Hlavní obsah

Sobotka: Pokud lidé utíkají před válkou, máme povinnost jim pomoci

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ĆSSD) v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo odpovídá na otázky týkající se migrační vlny v Evropě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Průzkum CVVM ukázal, že 65 procent lidí v Česku nechce válečné uprchlíky. Čím si to vysvětlujete?

Charakterem konfliktu, ke kterému dochází, a tím, co předvádí tzv. Islámský stát. Chápu, že občané mají obavy, že s uprchlíky sem přijdou lidé, kteří se budou podílet na teroristických aktivitách, a že lidé, kteří míří do střední Evropy, přicházejí z odlišného kulturního a náboženského prostředí.

Na druhou stranu jsem přesvědčen, že pokud lidé opravdu utíkají před válkou, a takových běženců je celá řada, máme povinnost jim pomoci. Nejen kvůli mezinárodněprávním závazkům, ale že jsme civilizovaná země se silnou humanistickou tradicí, která by nás k tomu měla zavazovat.

Češi byli vždycky solidární a jsme solidární i dál. Můžeme pomáhat, ale ne za cenu vlastního ohrožení

Ale občané tu uprchlíky nechtějí.

Vnímání uprchlíků hodně komplikuje fakt, že EU loni nebyla schopna zvládnout silný migrační tlak, což vyvolalo obavy, že migrace bude takto nekontrolovatelně v příštích letech pokračovat. Potřebujeme přistěhovaleckou politiku, která má pravidla a limity.

Musíme mít pod kontrolou, kdo do Evropy přichází, abychom odstranili bezpečnostní rizika. Pokud to lidé uvidí, pak bude mnohem jednodušší komunikovat a zajistit pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují. Problém je, že v neregulovaném proudu jsou jak lidé, kteří potřebují pomoci, tak i ekonomičtí migranti, kteří využívají situace, a ty musíme omezit.

Češi byli vždycky solidární a jsme solidární i dál. Můžeme pomáhat, ale ne za cenu vlastního ohrožení. To je tu permanentně přítomno a musíme mu čelit. Odpovědnost vlády je, abychom zajistili bezpečí občanů. To se nám loni povedlo a mým cílem je ho zajistit i letos. To ale ČR nemůže dokázat sama, musíme mít celoevropské řešení.

Opravdu něco takového existuje? Jediná funkční řešení zatím přijaly členské země, jako maďarský plot.

Ta řešení nezabránila, aby do Německa loni nepřišel milión lidí. Krizi to nevyřešilo, nezměnila se cílová země, jen se změnila trasa. Je možné takto chaoticky pokračovat, ale nepokládám to za rozumné. Pokud se nepodaří zregulovat situaci v Řecku a Turecku, mohou uprchlíci dál přicházet.

Rakousko má stropy, Německo má naplněné kapacity, může uzavřít hranice, pak je může uzavřít Slovinsko a problém se přesune do Bosny a Hercegoviny, Srbska, Chorvatska. Proto se jako V4 říkáme, že bychom měli věnovat pozornost Makedonii a Bulharsku, a pokud se nepodaří zastavit migraci mezi Tureckem a Řeckem, musíme mít záložní variantu.

Není žádný problém, aby země s 10,5 milióny obyvatel integrovala během několika let dva nebo tři tisíce cizinců

Silný tlak V4 je stále efektivnější. I paní Merkelová řekla, že pokud se nepodaří regulovat migraci na řecko-turecké hranici, mohou nastoupit i jiná řešení, jako je regulace mezi Makedonií a Řeckem a Bulharskem a Řeckem.

Teď potřebujeme, aby zafungovalo Turecko a Řecko. Turci mohou zabránit, aby odplouvaly čluny, a tlačíme na to, aby Řecko jako člen Schengenu plnilo své povinnosti.

Prezident Zeman zapochyboval o smyslu dát Turecku tři miliardy eur na uprchlíky.

Můžeme si vybrat - buď Turkům pomůžeme postarat se o víc než dva milióny syrských uprchlíků, anebo tito lidé se rozhodnou pokračovat do Evropy. Pro Evropu je mnohem efektivnější pomoci lidem se usadit v Turecku a počkat na smír v Sýrii.

Je lepší, abychom pomáhali lidem v Jordánsku, Libanonu či Turecku, než aby se vydávali s velmi naivními a zkreslenými představami do Evropy, kde jejich integrace není jednoduchá a má řadu rizik.

Letos má do ČR kvůli jednorázovým kvótám přijet 900 běženců z Řecka a Itálie. Jak je chcete integrovat, když se lidé bouří kvůli čtrnácti křesťanským uprchlíkům z Iráku?

Tito lidé tady budou čekat na rozhodnutí o azylu. Pokud jim bude udělen, tak budou mít šanci se integrovat. Pokud jim bude udělena dočasná ochrana, tak tady budou moci pobývat, než skončí válka v jejich zemi.

Potřebujeme pozitivní příklady integrace, musíme mít aktivní integrační politiku. U nás žije několik set tisíc lidí, kteří se v ČR nenarodili, nebo se narodili rodičům, kteří poměrně nedávno přišli z Ukrajiny, z Bosny a Hercegoviny. A většina z nich se dokázala do naší společnosti integrovat.

Při integraci se musí dodržovat elementární pravidla, jako že ten, kdo přichází, musí respektovat naše hodnoty, pravidla, zákony. Není možné je přizpůsobovat zvláštním, politicky korektním způsobem lidem, kteří sem přicházejí.

Ale v tomto případě nepůjde o Ukrajince či Bosňáky, tedy Evropany, ale o běžence z Afriky a Blízkého východu s velmi odlišnými zvyky. A takoví lidé páchali útoky v Kolíně nad Rýnem. Myslíte, že v ČR budou dodržovat naše pravidla?

V 90. letech z Bosny a Hercegoviny přišla nejenom do ČR řada muslimů, kteří byli schopni se integrovat nebo se po skončení války vrátili domů.

Problém Německa je, že v příliš krátkém čase přijalo příliš mnoho uprchlíků bez jakékoliv regulace a kontroly. Vláda nepřipustí, aby k nám přicházeli cizinci nebo uprchlíci v počtech, které bychom nebyli schopni integrovat.

Problém Německa je, že v příliš krátkém čase přijalo příliš mnoho uprchlíků bez jakékoliv regulace a kontroly

Pro nás je klíčové, také proto jsme proti kvótám, aby vláda každého státu měla pod kontrolou množství přicházejících cizinců, aby je měla schopnost integrovat a čelit bezpečnostním rizikům.

To neznamená, že nechceme mít společná pravidla, nebo společnou ochranu schengenské hranice, ale je naprosto nezbytné aby česká vláda rozhodla, kolik lidí si můžeme dovolit integrovat do naší společnosti.

Tedy ty celkové tři tisícovky podle kvót nejsou problém?

Není žádný problém, aby země s 10,5 milióny obyvatel integrovala během několika let dva nebo tři tisíce cizinců. Myslím, že česká společnost se nemůže zcela uzavírat, ani že bychom měli stavět společnost na vyhraněném náboženském principu.

Takovéto množství uprchlíků nepředstavuje žádné reálné bezpečnostní riziko, ani nějaké rozsáhlejší riziko. V minulosti už jsme zvládli integraci poměrně velkého množství cizinců.

Mluvil jste o křesťanských uprchlících, v konečném důsledku to možná ani není problém náboženství.

Pokud se budeme takto vymezovat a neustále akcentovat nacionální linii, kdo zaručí, že v budoucnu se nenávist neobrátí třeba proti Ukrajincům nebo Polákům, ačkoliv to třeba budou všichni dobří katolíci? Najednou to budou cizinci, nebudou to Češi.

Potřebujeme mít otevřenou svobodnou společnost. Návrat k jednoduchému nacionalismu, který ovládal střední Evropu v první polovině 20. století, je ve skutečnosti cesta do pekel, cesta k zakonzervování a stagnaci celé společnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

To říkáte jako předseda strany, jejíž voliči běžence zrovna nevítají?

Soc. dem. vždy prosazovala princip rovnosti a solidarity. Nemusíme přece vítat běžence, máme ale lidskou povinnost uprchlíkům před válkou pomoci.

Pokud hrátky mocností a neschopnost syrských politiků se domluvit zničily celou jednu zemi, pokud válka a náboženský fundamentalismus vyhnaly 13 miliónů lidí z jejich domova, přeci nemůžeme tvrdit, že těm lidem nepomůžeme v rámci našich kapacit, a tak, aby nás to neohrožovalo. Znovu zdůrazňuji, to patří k součásti humanistické tradice českého národa.

Prezident Zeman tvrdí, že se ČSSD v otázce migrace odtrhává od svých voličů. V posledním průzkumu jste měli 20 procent, zatímco ANO třicet. Může vám to ublížit v krajských volbách?

Soc. dem. aktivně řeší migrační krizi. Ministr vnitra Chovanec má velkou zásluhu, že se nám dařilo čelit bezpečnostním rizikům a budeme jí aktivně čelit i nadále.

Nemyslím si, že bychom se odtrhávali od svých voličů. Důsledně plníme volební program, díky kterému jsem v čele ČSSD vyhrál volby. Za dva roky jsme výrazně naplnili to, co jsme voličům slíbili, ať už jde o oblast sociální politiky, zdravotnictví, důchodů, zlepšení hospodářství, vytváření nových pracovních míst.

Proto si myslím, že koalice by měla pokračovat, protože v jiné konstelaci nebudeme schopni prosadit tak velké množství našeho programu, jako se nám daří teď.

Ptal jsem se, jestli váš postoj k migraci může ČSSD poškodit v krajských volbách.

Hájíme hodnoty, na kterých soc. dem. vždy stála a prosazujeme program, na který jsme získali mandát více než miliónu voličů. Jsem kdykoliv připraven se před naše voliče stoupnout a složit účty.

Migrace bude velké téma a je důležité, abychom byli schopni dobře komunikovat reálné problémy, které jsou spojeny s migrační krizí. ČSSD není strana, která by cokoliv podceňovala, včetně reálných obav, které mezi občany existují. Odpovídáme ale na ně konkrétními návrhy a tím, že řešíme konkrétní problémy, ne iluzorní.

Čím to, že v průzkumech vede Miloš Zeman a Andrej Babiš?

Migrace je něco, co společnost nepochybně rozděluje, lidi zajímá. Politika soc. dem. je přinášet jasné argumenty, ne vyvolávat v lidech iracionální strach. Nesnažíme se za každou cenu vytřískat z uprchlíků politické body, ale snažíme se nepodceňovat rizika, která migrační krize přináší.

V okamžiku, kdy přes ČR nejde žádný migrační tok, je zbytečné posílat armádu na hranice. V okamžiku, kdy by tady byl nějaký silný migrační tlak, tak armádu na hranice pošleme.

Boduje Zeman, Babiš, Chovanec. Už i Kalousek říká, že když se tu uprchlíkům nelíbí, tak ať jdou. Uvědomujete si, že váš klidný styl se ale nemusí hodit do turbulentních dob migrační krize?

Ale to jsou takové výroky, že večer zapadne slunce nebo že ráno vyjde. Co je na tom nového nebo převratného? Kam nás to posouvá z hlediska řešení migrační krize? Vůbec nikam.

Jsou politici, kteří věci hlavně komentují, ale k reálnému řešení nepřispívají. Já vnímám politiku jako snahu lidem pomáhat a řešit každodenní problémy.

Prezident říká, že se migrační vlna může převalit přes nás a že ČSSD potřebuje v čele člověka, který zemi připraví na obranu před touto vlnou. Vám prý hrozí, že zůstanete osamocen s Merkelovou.

To je komická poznámka v situaci, kdy jsem vedl summit zemí V4, který byl označován v celé Evropě jako polemika s migrační politikou Německa. To ukazuje, na jak vratkých základech tvrzení prezidenta stojí. Od samého počátku vláda prosazuje jinou migrační politiku než Německo. Berlín se vrací k našim návrhům, dnes paní Merkelová mluví o nutnosti zajistit ochranu vnější schengenské hranice.

Loni jsme zažili v Evropě největší migrační vlnu po druhé světové válce. Převalila se přes ČR, nebo jsme udrželi bezpečnostní situaci pod kontrolou? Udrželi jsme ji pod kontrolou a garantuji vám, že vláda, policie a armáda ji udrží pod kontrolou i letos a zajistí občanům maximální bezpečnost.

V narážce na prezidenta jste řekl, že Česko nepotřebuje politiky, kteří budou rizika účelově nafukovat a zvyšovat napětí ve společnosti. Znamená to, že ČSSD nepotřebuje Zemana ani jako svého prezidentského kandidáta?

Soc. dem. bude hledat prezidentského kandidáta až příští rok. Teď hledáme kandidáty na senátory a hejtmany. Právě kraje a vláda ovlivňují každodenní život občanů mnohem víc než prezident. Ten má významnou roli z hlediska zahraniční politiky, ale minimální pravomoci, které se týkají vnitřního fungování státu.

V roce 2017 budou o prezidentovi diskutovat i jiné strany. Myslím, že nutně nemusíme mít stranického kandidáta, že klidně můžeme i nějakého jiného kandidáta podpořit. Chtěl bych, aby v roce 2017 o prezidentském kandidátovi rozhodli naši členové v referendu.

Chystáte společnou frontu proti Miloši Zemanovi?

Nechystám se vytvářet fronty nebo koalice, já chci mít silnou soc. dem., protože to je záruka toho, že v naší zemi budou žít ve slušných podmínkách i lidé ze středních vrstev a z nízkopříjmových skupin.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám