Hlavní obsah

Program utajené schůze o únicích informací si poslanci neschválili

Novinky, jas, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci si neschválili program mimořádné tajné schůze o úniku informací z Bezpečnostní rady státu, i když o něm jednali dvě hodiny. To rozčílilo opoziční politiky. Ze schůze nebyl pořizován záznam, jednání Sněmovny se veřejnosti uzavřelo ještě před schvalováním programu, jak navrhla KSČM.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

V případě schválení programu měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslance informovat o „bezprecedentním úniku informací z Bezpečnostní rady státu”.

To se však nestalo. „Snad to není tajná informace. Žádný člen vlády nepromluvil na uzavřeném jednání Sněmovny. Mluví, kde nemají a mlčí, když mají mluvit,” komentoval na Twitteru průběh jednání předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Mimořádná schůze neuspokojila ani předsedu poslanců klubu Úsvit-Národní koalice Marka Černocha.

„Na mě to působilo tak, že ta schůze vůbec nemusela proběhnout. My jsme se vůbec nic nedozvěděli. Naopak nás pan premiér obvinil z toho, že jsme neodhlasovali program schůze. Což není pravda. Program neodhlasovali koaliční poslanci,” řekl. „Byla to fraška, nic víc. Z informací tam nebylo nic. Nic, nic, nula,” dodal.

Místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek nechtěl obsah schůze komentovat. „To, co zaznít mělo, zaznělo, ale předpokládám, že i tak to opozice vrátí jako téma,” prohlásil.

Jednání chtěla TOP 09 a ODS

Schůzi iniciovala TOP 09 spolu s ODS kvůli údajným únikům informací z jednání Bezpečnostní rady státu. Stalo se tak v souvislosti s propuštěním pěti Čechů zajatých v Libanonu a s informacemi o tom, že jejich propuštění bylo podmíněno nevydáním Libanonce Alího Fajáda do USA.

Schůze může být podle jednacího řádu Sněmovny neveřejná, „jsou-li na pořad schůze zařazeny utajované otázky související s obranou nebo bezpečností státu nebo jiné závažné utajované skutečnosti”.

Vedle poslanců se jí může účastnit pouze prezident a členové vlády. O případné účasti dalších osob by museli poslanci rozhodnou hlasováním.

Související témata:

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám